Ministerstvo obrany: Ocenění 117 vojáků za službu v zahraničních operacích

17.08.2018 21:58

Ve Slavnostní síni Národního památníku v Praze na Vítkově se uskutečnil nástup příslušníků Armády České republiky po návratu ze zahraničních operací. Ocenění vojákům předali náměstek ministra obrany Jakub Landovský, zástupce náčelníka GŠ AČR-ředitel Společného operačního centra generálmajor Jiří Verner, předsedkyně výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jana Černochová a další představitelé velení armády.

Ministerstvo obrany: Ocenění 117 vojáků za službu v zahraničních operacích
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Hned v úvodu slavnostního ceremoniálu uctili všichni přítomní minutou ticha památku na naše tři vojáky, kteří padli před několika dny v Bagrámu při plnění úkolu v Afghánistánu a tento týden se s nimi rozloučila celá Česká republika včetně zástupců resortu obrany.

Medaile Za službu v zahraničí převzali vojáci velitelství mise Resolute Support, jednotky leteckého poradního týmu a jednotky KAMBA, kteří plnili úkoly na území Afghánistánu. Dále byli oceněni příslušníci leteckého poradního týmu, výcvikových jednotek chemického vojska a Vojenské policie, kteří byli nasazeni v Iráku, na velitelství sil KFOR území Kosova a na velitelstvích misí EU NAVFOR SOMALIA ve Velké Británii a NAVFOR- MED v Itálii. Ocenění převzali i vojenští pozorovatelé z misí OSN UNDOF a MINUSMA, kteří působili na Golanských výšinách a v Mali.

117 oceněných vojáků z 11 zahraničních misí

„Všechny mise, ve kterých naši vojáci působí, jsou pro naši republiku z hlediska bezpečnosti naší země nesmírně důležité, a já bych byl velmi rád, aby ustaly debaty, které relativizují nasazení našich vojáků zahraničí,“ konstatoval náměstek ministra obrany Jakub Landovský a dodal, že není možné, aby v dnešním světě stát naší velikosti přežíval bez silných spojeneckých vazeb a v rámci silných spojeneckých organizací. „My svojí účastí a perfektním plněním úkolů posilujeme důvěru našich spojenců, a to je z hlediska naší bezpečnosti velmi důležité,“ řekl náměstek Landovský.

Jeho slova potvrdil i generálmajor Jiří Verner, který vyzdvihl práci našich vojáků ve všech jedenácti zahraničních misích, zvláště pak v Afghánistánu, Iráku a Mali. „V nasazení našich vojáků mimo území naší republiky budeme pokračovat a budeme uplatňovat naše perfektní schopnosti, které naše armáda má a může je nabídnout našim spojencům v Evropě i v Severoatlantické alianci. Zároveň velký dík patří vám, rodinám a rodinným příslušníkům, kteří své blízké podporujete a zajišťujete jim nezbytné zázemí pro to, aby mohli tyto náročné úkoly plnit. Já osobně vám za to moc děkuji,“ dodal generálmajor Jiří Verner.

Každá mise je pro Českou republiku důležitá

Vojákům poděkovala za jejich službu v zahraničí i Jana Černochová, předsedkyně výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. „Každá zahraniční mise je pro naši republiku důležitá a ohlasy od našich spojenců na vaši práci jsou jen v samých superlativech. To největší ocenění si ale zasloužíte tady u nás doma, proto já osobně vám jménem výboru pro obranu za vaše plnění úkolů děkuji,“ konstatovala Jana Černochová.

Vybraným vojákům byly uděleny Záslužné kříže ministra obrany ČR, Čestné odznaky Armády České republiky Za zásluhy a věcné dary.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…