Ministerstvo obrany: První kolo jednání o BVP přineslo šanci pro český průmysl

02.09.2022 21:20 | Tisková zpráva

V posledních dvou dnech proběhla zahajovací jednání se zástupci švédské vlády o možném pořízení pásových bojových vozidel pěchoty CV90 cestou mezivládní dohody. Zástupci ČR Švédům předali kompletní technické požadavky poptávaných vozidel a zároveň stanovili oblasti, o kterých se má dále jednat.

Ministerstvo obrany: První kolo jednání o BVP přineslo šanci pro český průmysl
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Švédská strana slíbila dodat kompletní plán výroby, který umožní maximální zapojení českého průmyslu. „Alianční požadavky na těžkou brigádu NATO se nezměnily, takže samozřejmě to, co chceme od pásových bojových vozidel pěchoty, je obdobné jako dříve. Jistých změn doznala specifikace informačních a komunikačních systémů, protože původní specifikace je už několik let stará a tato technika se mění nejrychleji,“ říká 1. náměstek ministryně obrany František Šulc, který zároveň vede vyjednávací tým.

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16803 lidí

Oblastí, o které se povedou další jednání, je zapojení českého průmyslu včetně státního podniku VOP CZ. Kromě zapojení českého obranného průmyslu do výroby vozidel se budou jednání týkat také zajištění životního cyklu a zajištění bezpečnosti dodávek. Současně probíhají jednání se Slovenskou republikou o spolupráci například při výcviku a logistickému zabezpečení.

O zahájení jednání o pořízení vozidel CV90 cestou mezivládní dohody rozhodla vláda v polovině července. Cílem je splnění našeho závazku vůči NATO, tedy vybudování těžké brigády. Ze zvažovaných platforem je CV90 jediná zavedená a bojem prověřená platforma, navíc s velkým potenciálem další modernizace

. O stejná vozidla má navíc zájem i sousední Slovensko. Ministryně obrany Jana Černochová před několika dny podepsala se svým slovenským protějškem Deklaraci o spolupráci při pořizování a provozování pásových bojových vozidel pěchoty. Ta znamená společný postup při jednáních o pořízení pásových bojových vozidel pěchoty CV90, společné ladění a konzultace možností zapojení národních obranných průmyslů do vývoje a výroby této techniky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…