Ministerstvo obrany: Tradiční setkání veteránů se proměnilo v telemost na Ukrajinu

04.03.2022 21:20 | Tisková zpráva

Historie se opakuje. V březnu 1943 se u ukrajinského Sokolova odehrála první bitva československých vojáků proti Hitlerově armádě. Nyní se na stejném místě bojuje znovu, jen nepřítel přichází z opačné strany. Tato neuvěřitelná historická paralela rezonovala dnešním setkáním zástupců resortu obrany s válečnými veterány k výročí bitev u Jasla a Sokolova.

Ministerstvo obrany: Tradiční setkání veteránů se proměnilo v telemost na Ukrajinu
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Tradiční setkání organizované Československou obcí legionářskou ve spolupráci s Ministerstvem obrany dnes přenesl do zcela jiné roviny živý telemost s ukrajinskými pracovníky Muzea válečného bratrství v Sokolovu. Sledoval ho zcela zaplněný hlavní sál Ministerstva obrany, aktuální zprávy z Ukrajiny zprostředkoval Martin Žour, předseda spolku Hrdinové od Sokolovo. „V TV vidíme rozbořená města a tisíce uprchlíků, ale nevidíme, že ti lidé, kteří se s námi rozhodli spojit, prakticky riskují život za spojení s nepřítelem,“ řekl.

Podle jednoho z komentujících, který žije v obci Zmijov (asi 30 km od Charkova), je situace zatím relativně klidná, humanitární katastrofa nehrozí. V obci zajišťuje spojení s Charkovem už jen jediný most, druhý byl vyhozen do vzduchu. I ten je ale podminován. Ve Zmijově i Sokolově se pomoci ujala tamní mládež: Starají se o staré lidi, nosí jim jídlo, léky. Lidé, co zůstali, podporují i vojáky na frontě dodávkami jídla nebo výrobou maskovacích sítí. „Putinovi se podařilo, co zřejmě nikomu. Sjednotil všechny proti společnému nepříteli,“ zaznělo během telemostu.

Setkání se vedle druhoválečného veterána a přímého účastníka bojů u Dukly generála Miloslava Masopusta zúčastnili zástupci velení české armády a Parlamentu. Historik Roman Šér připomněl životní osudy posledních tří příslušníků 1. čs. samostatného praporu, kteří zemřeli během pandemie koronaviru.

Ředitel kabinetu MO Petr Mach, který zastupoval ministryni obrany Janu Černochovou, mimo jiné citoval z dopisu ministryně obyvatelům zmijovského okresu, který jim zaslala před několika dny.

Padlí čeští vojáci u Sokolova nás navždy spojili s Ukrajinou

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí

„Jedno české přísloví říká, že domov je tam, kde jsou pochováni naši blízcí. V ukrajinské obci Sokolovo je pohřbena asi stovka čs. vojáků, takže s vaším souhlasem považujeme tuto obec i za svůj domov. V březnu 1943 naši vojáci poprvé vstoupili do obce Sokolovo a setkali se s obyvateli. Společně s vámi jsme svedli nerovný boj a ukázali nepříteli, že umíme bojovat. Naše společně prolitá krev nás spojila navždy. A nikomu se toto spojení nepodaří přerušit. (…) V této pro vás velmi těžké době na vás myslím každý den,“ stojí v dopise, který měl tamní obyvatele zejména povzbudit a vyjádřit sounáležitost v této složité době. Ministryně se v něm zároveň svěřuje, že věří, že v příštím roce oslavíme 80. výročí bitvy v této krásné obci společně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …