Ministerstvo obrany: Vojáci v Kábulu oslavili Vánoce, nechyběly drobné dary ani vánoční stromeček

30.12.2017 12:17

Českým vojákům nasazeným v rámci zahraniční operace na kábulské základně HKIA (Hamid Karzai International Airport) nezabránilo plnění operačního úkolu v oslavě Štědrého dne. Čekaly je drobné dary a tradiční štědrovečerní tabule.

Ministerstvo obrany: Vojáci v Kábulu oslavili Vánoce, nechyběly drobné dary ani vánoční stromeček
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Do Afghánistánu doputovaly vánoční balíčky od náčelníka Generálního štábu AČR armádního generála Josefa Bečváře, příspěvkové organizace VOLAREZA, Vojenské zdravotní pojišťovny a Asociace obranného průmyslu. Vojáky potěšilo české vánoční cukroví. Dále dostali vitaminové doplňky a praktické předměty jako čepice, šátky, funkční prádlo, kalendář apod.

Do rukou vojáků dorazily také tzv. „care packages“ („pečující balíčky“ nebo „balíčky péče“) od soukromých dárců. Ty obsahují drobné dary určené k přímé spotřebě – sladkosti, hygienické potřeby apod. Z pohledu mnoha vojáků jsou ale nejdůležitější obrázky a vzkazy dětí z České republiky. Sami jsou od svých rodin vzdálení tisíce kilometrů, a proto je vnímají jako významnou morální podporu.

„Pro mě bylo odloučení od rodiny částečně kompenzováno ručně malovanými obrázky českých dětí. Ty mě opravdu potěšily. Asi to bude znít pateticky, ale řekl bych, že opravdu pohladily na duši,“ řekl kapitán F. Š. Alespoň zprostředkovaný kontakt s vlastními rodinami zajistilo vojákům telefonické a internetové spojení.

Nechyběla ani vánoční mše

Po převzetí všech dárků, které členům svého týmu rozdal velitel úkolového uskupení plk. Pavel Levý v kostýmu Santa Clause, se vojáci přesunuli do jídelny. Tam pro ně byla připravena tradiční večeře – rybí a kuřecí řízky s bramborovým salátem. K večeři se připojili i slovenští kolegové, s nimiž příslušníci naší armády udržují přátelské vztahy. Při následném večerním posezení u cukroví proběhlo promítání pohádek a filmů s vánoční tematikou.

Mše pro české vojáky na kábulské základně sloužil na druhý svátek vánoční český vojenský kaplan nadporučík V. M., který přiletěl ze základny Bagrám. Příslušníci naší armády si tedy v Afghánistánu vytvářejí bezmála typické české Vánoce. Chybí jim však to nejdůležitější – přítomnost jejich blízkých. Těší se, že už příští Vánoce budou moci opět trávit v jejich společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…