Ministerstvo obrany: Zbrojní firmy mají velikou šanci uspět v Malajsii. Země má enormní zájem o české technologie

05.04.2022 7:34 | Tisková zpráva

Malajsie má velký zájem nejen o produkty českých firem obranného a bezpečnostního průmyslu, ale zejména také o technologie a schopnosti v oblasti kybernetické bezpečnosti. Potvrdila to setkání na nejvyšší úrovni mezi představiteli ČR a Malajsie, která proběhla v rámci veletrhu Defense Security Asia (DSA) 2022.

Ministerstvo obrany: Zbrojní firmy mají velikou šanci uspět v Malajsii. Země má enormní zájem o české technologie
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Českou delegaci zde vedla zástupkyně náměstka sekce průmyslové spolupráce Radka Konderlová. Veletrh DSA patří do pětice nejvýznamnějších světových zbrojních veletrhů a v Kuala Lumpuru se letos prezentovalo přes 1 100 vystavovatelů. 

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí

Do Malajsie se minulý týden vypravilo dvanáct firem domácího obranného průmyslu. Česko-malajsijskému bilaterálnímu obchodu se v poslední době mimořádně daří, v roce 2021 překonal rekord a dosáhl hranice 2,5 miliardy USD. A pozadu nezůstávají ani čeští zbrojaři. Proběhly například dodávky pasivního sledovacího systému VERA-E, TATRA Trucks dodala vozidla pro civilní ochranu, úspěšná je i uherskobrodská zbrojovka se samopaly pro policejní složky. Společnost Sellier&Bellot dodává malorážové střelivo pro civilní i vojenský sektor. Další české firmy dodávají filtry (Avec Chem), prostředky detekce CBRN (ORITEST) či radiolokátory. Ve finální fázi tendru na pořízení houfnic je aktuálně Excalibur Army s místním partnerem Weststar Group, EGO Zlín má velkou šanci uspět se svými transportními izolačními vaky. Aktivní je také společnost RETIA, která nabízí 3D multifunkční antidronový radar a radar k detekci osob za pevnou překážkou.

Již aktivní spolupráce se dále zintenzivňuje

Podle Radky Konderlové se relace obou států v oblasti obranného průmyslu nyní ještě více prohlubuje: „České firmy zde dostaly prostor prezentovat svá portfolia a konkrétní nabídky v rámci oficiálních bilaterálních jednání s partnery z Ministerstva obrany Malajsie. Klíčové pak byly diskuze o spolupráci v oblasti kyberbezpečnosti, o kterou malajsijská strana projevila enormní zájem,“ prozradila. „Důkazem eminentního zájmu o spolupráci byla i osobní návštěva ministra obrany Malajsie české expozice a vzájemná diskuze o konkrétních příležitostech a projektech společného zájmu. Pro malajsijskou stranu je klíčové, aby v rámci spolupráce byli zapojeni lokální partneři,“ dodala.

Je to právě kybernetická bezpečnost, která silně rezonuje malajsijskou poptávkou v kontextu modernizace bezpečnostních složek. Trh služeb v oblasti kyberbezpečnosti roste v Malajsii o 15 až 20 procent ročně zejména v souvislosti s rozvojem digitalizace. „Země má proto enormní poptávku po technologiích a systémech týkající se oblasti kybernetické a informační bezpečnosti. A zde má ČR právem co nabídnout – např. v oblasti komunikačních systémů či umělé inteligence jsou české společnosti na světové úrovni,“ upozornila Konderlová.

Podpis Memoranda o porozumění může proběhnout ještě letos

České technologie patří ke špičce ve svém oboru a v Malajsii to dobře vědí. Podle Radky Konderlové se toto povědomí odráží ve zvýšeném zájmu o prohloubení obranně-průmyslové spolupráce na úrovni ministerstev obrany obou zemí. Po letech spíše pasivního přístupu navrhl náměstek ministra obrany Malajsie možnost sjednání Memoranda o porozumění v oblasti obranného-průmyslu, které ještě více podpoří účast českých společnostní obranného a bezpečnostního průmyslu na modernizačních projektech Malajsie. Malajsijská strana projevila zájem ještě letos přicestovat do České republiky a jednat o dalším zapojení českých firem do modernizačních projektů ozbrojených sil Malajsie.

Nicméně chystané memorandum není jediným dokumentem stvrzujícím bilaterální spolupráci. V průběhu veletrhu došlo k podpisu dvou memorand o česko-malajsijské spolupráci. První z nich stvrdilo spolupráci české firmy OKSystem s malajsijským partnerem Alpine Group v oblasti zabezpečených komunikačních systémů. Druhý podpisový ceremoniál zpečetil společné projekty české firmy SIEZA s místním podnikem MUTIARA Technologies v rámci dodávek bezpečnostních systémů.

Během veletrhu DSA proběhlo také jednání s prezidentem Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost NACSA a ministrem pro vnitřní záležitosti. „Schopnosti českých podniků v oblasti kyberbezpečnosti jej velmi zaujaly a má zájem o další jednání, která by se týkala spolupráce v rámci komplexních řešení v této oblasti – například systémů na ochranu dat či bezpečné komunikace,“ sdělila Konderlová.

České republice a jejímu průmyslu se nadto rýsuje ještě další zajímavá nabídka: Malajsie doporučila ČR zvážit možnosti investiční spolupráce s využitím tohoto státu jako distribučního hubu pro celou Jihovýchodní Asii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …