Ministerstvo obrany připomnělo Slovenské národní povstání

30.08.2016 16:20

Slovenské národní povstání patří ke společným historickým tradicím Čechů a Slováků.

Ministerstvo obrany připomnělo Slovenské národní povstání
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Sedmdesát dva let uplynulo od doby, kdy se na Slovensku rozhořely vatry národního povstání, které záhy dosáhlo mezinárodního významu.

Právě při této příležitosti připravil v pátek 26. srpna Český svaz bojovníků za svobodu ve spolupráci s Ministerstvem obrany ČR pietní setkání a slavnostní shromáždění. To připomnělo nejen 29. srpen 1944, který je považován za den zahájení spontánního povstání na Slovensku proti fašismu.

Slavnostnímu shromáždění v hlavním sále na ministerstvu obrany předcházely pietní akty, které se konaly za účasti velitele Velitelství Vzdušných sil AČR brigádního generála Jaromíra Šebesty a dalších hostů před památníky na náměstí Svobody a Vítězném náměstí v pražských Dejvicích.

Tradiční slavnostní setkání v hlavním sále u příležitosti 72. výročí SNP bylo příležitostí k setkání přímých účastníků, válečných kamarádů - plukovníci Miroslav Wolf a Ján Plovajko
Tradiční slavnostní setkání v hlavním sále u příležitosti 72. výročí SNP bylo příležitostí k setkání přímých účastníků, válečných kamarádů - plukovníci Miroslav Wolf a Ján Plovajko

Právě zde vzdali účastníci pietních aktů položením věnců a smutečních kytic čest těm, kteří bojovali za naší dnešní svobodu ve 2. světové válce, a vzpomněli obětí ze Slovenského národního povstání.

Účastníci slavnostního shromáždění mezi sebou přivítali místopředsedu Senátu Zdeňka Škromacha, první místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jaroslavu Jermanovou, náčelníka Generálního štábu AČR armádního generála Josefa Bečváře, velvyslance Slovenské republiky Petera Weisse a další významné hosty, mezi nimiž byli i představitelé českých a slovenských organizací. Přítomen byl rovněž ředitel odboru pro válečné veterány Ministerstva obrany ČR plukovník Eduard Stehlík.

Armádní generál Josef Bečvář vyjádřil jménem velení české armády úctu všem účastníkům Slovenského národního povstání a uvedl, že z mezinárodního hlediska povstání umožnilo vyvázat Slovensko z nacistického bloku a opět ho včlenit do společenství zemí antihitlerovské koalice.

„Bojovníci Slovenského národního povstání se svými činy a odvahou výrazně podíleli na porážce hitlerovského Německa a stali se pro svůj vysoký morální kredit příkladem pro všechny své nástupce včetně příslušníků současné české profesionální armády,“ řekl v projevu armádní generál Josef Bečvář a zdůraznil, stejně jako mnozí další řečníci, že v našich myslích zůstává slovenské povstání zachováno jako uvědomělý vlastenecký čin spojující Čechy a Slováky v boji za demokratickou společnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…