Ministerstvo obrany významně podpoří rozvoj Vojenské nemocnice Olomouc

09.01.2016 18:57

Rozvoj vojenských nemocnic je jednou z důležitých priorit resortu obrany. Investice do nových zdravotnických technologií přinášejí vyšší kvalitu péče ze strany lékařů a zdravotnického personálu a pacientům zajišťují větší komfort a dostupnost lékařské péče.

Ministerstvo obrany významně podpoří rozvoj Vojenské nemocnice Olomouc
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

Za účelem rozšíření schopností a kapacit svých zdravotnických zařízení se Ministerstvo obrany (MO) dotačně podílí na financování dvou zásadních rozvojových projektů v rámci Vojenské nemocnice Olomouc (VN).

Tím prvním je obměna stávajícího CT přístroje (ComputerTomography) za multidetektorové CT vyšší třídy pro celotělovou diagnostiku, které přinese výrazné zkrácení doby vyšetření a velmi podstatně sníží zátěž u pacienta. Schopnosti detektoru pak umožní rovněž daleko přesnější vyšetření u pohyblivých orgánů. Na nákup přístroje přispěje MO částkou ve výši 32,6 mil.Kč.

Dalším projektem, který MO ve VN v Olomouci podpoří, je výstavba oddělení dětské následné intenzivní péče (ODNIP). Vznikne rekonstrukcí stávajícího přízemního objektu nemocnice a jeho otevření se předpokládá ke konci roku 2016. Projekt má výraznou osobní podporu ministra obrany.

„V České republice doposud neexistuje lůžkové oddělení, které by se komplexně zabývalo dlouhodobou intenzivní péčí o dětské pacienty a resort obrany chce vybudováním tohoto specializovaného pracoviště potvrdit, že vojenská medicína vždy stála na špičce poskytované zdravotní péče,“ říká Martin Stropnický.

V nově rekonstruovaném objektu nabídne Vojenská nemocnice Olomouc v rámci oddělení intenzivní péče o děti 14 lůžek. ODNIP bude disponovat dostatečným počtem specializovaných lékařů a středního a nižšího zdravotnického personálu. V případě volné kapacity bude také připraven hospitalizovat dětské pacienty z celé České republiky.

„Vojenští zdravotníci jsou v rámci zahraničních misí stále více konfrontováni s potřebou ošetřovat dětské pacienty a získané zkušenosti z jednotky intenzivní péče pro děti jim umožní lepší osvojení této problematiky,“ připomíná ředitel VN Olomouc plukovník Martin Svoboda.

Ministerstvo obrany bude na realizaci participovat dotací ze své rozpočtové kapitoly ve výši 75 mil.Kč. Část finančních prostředků vloží do projektu Vojenská nemocnice Olomouc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…