Ministerstvo obrany zavádí dražby nepotřebného majetku

28.04.2015 19:14

Na Ministerstvu obrany se minulý týden uskutečnila historicky první dražba nemovitého majetku. Úřad si tak vyzkoušel další formu prodeje vedle klasického výběrového řízení.

Ministerstvo obrany zavádí dražby nepotřebného majetku
Foto: Ministerstvo obrany
Popisek: Ministerstvo obrany, licitátor dražby

Ministerstvo obrany se prostřednictvím odboru nakládání s nepotřebným majetkem pokusilo vydražit pozemky s rekreační chatou v obci Struhařov u Mnichovic. Cena byla znaleckým posudkem stanovena na 1 900 000 korun, takzvaná dražební jistota činila 450 000 korun. A byla to nejspíš právě vysoká cena, která zájemce odradila.

Ministerstvo obrany se totiž musí řádit zákonem o majetku státu, a tak byl jeho manévrovací prostor pro první dražbu výrazně omezen. „V otázce ceny jsme se museli řídit znaleckým posudkem, který stanovil jako minimální cenu, cenu obvyklou – tedy částku, u níž se předpokládá, že by mohla být za objekt získána,“ podotýká právnička odboru nakládání s nepotřebným majetkem Hana Mužíková.

„Ačkoliv o chatu projevili zájem tři lidé, nikdo nesložil dražební jistotu a objekt tak nenašel nového majitele,“ uvedl Luboš Hajduk, ředitel odboru. Věří, že při opakované dražbě, kdy si úřad bude moci stanovit cenu podle vlastního uvážení, bude úspěšný. „Z realitních serverů víme, za kolik se chaty v této oblasti prodávají. S cenou příště půjdeme níže, abychom vyšli vstříc reálné poptávce,“ dodává.

Větší spokojenost na obou stranách

Od zaváděné novinky si ministerstvo slibuje především urychlení procesu odprodeje nepotřebného nemovitého majetku. „Dokumentaci k objektu, navíc i pro opakovanou dražbu, nám ministerstvo financí schválilo za několik týdnů, což je výrazně kratší doba než u výběrového řízení,“ říká Bedřich Šonka, vedoucí oddělení nakládání nemovitým majetkem.

Podle Hany Mužíkové navíc může ministerstvo díky dražbám docílit lepšího výdělku než u dosud využívané obálkové metody. „Působí zde psychologický aspekt, kdy účastníci znají předchozí nejvyšší nabídku a podle ní se rozhodnou, zda přihodí či nikoliv,“ zdůrazňuje.

V neposlední řadě má dražba „kouzlo“ i pro kupujícího, který může majetkem disponovat už v řádu několika dnů od zaplacení celé částky.

Opakovaná dražba chaty s pozemkem ve Struhařově by se měla uskutečnit na začátku června, zájemci se dozví víc na stránce www.centralniadresa.cz, www.onnm.army.cz a v inzerátu v Lidových novinách. Podle Luboše Hajduka budou dražby na ministerstvu obrany pokračovat: „S touto formou prodeje do budoucna počítáme. Ačkoliv ji nelze uplatnit ve všech případech, rozšiřuje naše možnosti efektivně se zbavovat nepotřebného majetku.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…