Ministerstvo práce a sociálních věcí koncepčně reaguje na zjištění NKÚ z let 2012 až 2017

19.03.2018 16:12

Výsledky šetření Nejvyššího kontrolního úřadu odrážejí situaci v oblasti sociální práce předchozího vedení Ministerstva práce a sociálních věcí. Současné vedení ministerstva v souladu s Programovým prohlášením vlády chystá řadu změn, které v této oblasti zlepší situaci.

Ministerstvo práce a sociálních věcí koncepčně reaguje na zjištění NKÚ z let 2012 až 2017
Foto: mpsv.cz
Popisek: Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR - logo

Nejde jen o reakci na zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ), ale hlavně dlouhodobou potřebu zlepšení situace v kontrolovaných oblastech. Již nyní vedení ministerstva jedná s kraji, aby byla nastavena jednotná platforma sdílení dat a byly propojeny informační systémy s cílem koordinovat sociální služby a sociální práci.

Současné vedení ministerstva vnímá jako jednu z priorit sjednocení výkonu sociální práce tak, aby byla jasně definována role sociálního pracovníka ve společnosti, včetně stabilizace podmínek pro výkon tohoto druhu práce, která musí být dostupná pro občany v nouzi.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá mnoho koncepčních kroků, které situaci mohou výrazně narovnat. Zejména jde o předložení záměru zákona o sociálních pracovnících, kde chce ministerstvo sjednotit podmínky výkonu sociální práce. Dále je nutné nastavit jasné regulační mechanismy, jež pomohou ke garanci kvality v rámci sociální práce a zřetelně vymezí kompetence sociálních pracovníků.

V mezidobí Ministerstvo práce a sociálních věcí připraví změnu vyhlášky o vzoru Standardizovaného záznamu sociálního pracovníka. Novelizací projde také zákon o sociálních službách. MPSV připraví i standardizaci činností sociální práce ve veřejné správě. Všechny navrhované změny mají jednoznačně za cíl konkrétně a závazně vymezit kompetence, ale současně standardizovat výkon sociální práce mezi jednotlivými složkami státní správy tak, aby došlo k zabezpečení systematického a koordinovaného přístupu ke klientovi, který se nachází v nepříznivé životní situaci.

Mezi další chystané kroky ministerstva patří intenzivnější spolupráce s kraji a nastavení jednotné platformy na sdílení dat, jejímž cílem je koordinovat sociální služby, práci a efektivně propojit informační systémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…