Ministerstvo pro místní rozvoj: Evropská komise přidá České republice na projekty dalších 36,5 miliardy korun

27.12.2019 11:10

Minulý týden proběhlo v Praze Výroční setkání s Evropskou komisí. Čeští zástupci na něm seznámili představitele relevantních ředitelství Evropské komise s průběhem čerpání v jednotlivých operačních programech. Jednalo se také o připsání tzv. výkonnostní rezervy a dalších souvisejících tématech.

Ministerstvo pro místní rozvoj: Evropská komise přidá České republice na projekty dalších 36,5 miliardy korun
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

„V roce 2019 proběhlo vyhodnocení dosažení milníků stanovených na začátku programového období. Česká republika byla v jejich plnění velmi úspěšná. Splnila - a v některých případech i výrazně přesáhla - požadované hodnoty u více jak 90 % milníků. Díky tomu se nám od ledna navýší prostředky, které můžeme čerpat z fondů EU, přibližně o 6 %; to je více než 36,5 mld. Kč“ uvedla náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů a mezinárodních vztahů Daniela Grabmüllerová a dodala: „Nepřijdeme ani o prostředky, které se odvíjely od těch několika málo milníků, které se ne zcela naplnily. Vyjednáváme totiž s Evropskou komisí přesun prostředků do oblastí, kde se nám výrazně daří.“

České republice se také podařilo naplnit pravidlo N+3 u všech programů. Tímto byly vyčerpány všechny prostředky přidělené na rok 2016; žádné tedy „nepropadly“ zpět Evropské komisi. Na jednání bylo také představeno čerpání jednotlivých operačních programů, připravovaná aktualizace Dohody o partnerství a postup v zavádění finančních nástrojů - tj. výhodných úvěrů, záruk a rizikového kapitálu financovaného z fondů EU.

Za českou stranu se jednání zúčastnili zástupci řídicích orgánů jednotlivých operačních programů, Národního orgánu pro koordinaci Ministerstva pro místní rozvoj a Platebního a certifikačního orgánu a Auditního orgánu Ministerstva financí. Za Evropskou komisi se setkání zúčastnili představitelé Generálního ředitelství pro regionální a městskou politiku (DG REGIO), Generálního ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a sociální začleňován (DG EMPL), Generálního ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova (DG AGRI) a Generálního ředitelství pro námořní záležitosti a rybolov (DG MARE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…