Ministerstvo pro místní rozvoj: Reakce na článek v Hospodářských novin ze dne 13. 8.

15.08.2021 22:16

Ministerstvo pro místní rozvoj se ohrazuje proti dezinformacím, které se objevily ve středu 13. 8. v článku Hospodářských novin s názvem „Měsíc a půl po tornádu, a dotace nikde. Smlouvu se státem má jen 12 procent rodin“. Informace jsou zavádějící a redaktorka si neověřila veškeré informace.

Ministerstvo pro místní rozvoj: Reakce na článek v Hospodářských novin ze dne 13. 8.
Foto: MMR
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj, logo

K článku MMR uvádí následující:

•    Po žadatelích o dotaci chce MMR doložit opravdu absolutní minimum dokladů. Informace, které si může opatřit stát, si doplňují sami pracovníci SFPI, kteří navíc pravidelně postižené obce navštěvují. Naposledy byli na jižní Moravě na začátku tohoto týdne a další cesty budou následovat.

•    Nejčastějším důvodem, proč nemají někteří žadatelé dotační peníze na účtu, je absence odhadu výše nákladů škod nebo v případě pojištěných nemovitostí i vyjádření pojišťovny. Přesto se jen během dvou dnů, kdy v obcích byly mobilní týmy SFPI, podařilo uzavřít 81 smluv. Celkem pracovníci SFPI uzavřeli už 98 smluv za téměř 140 milionů korun. Zároveň bylo lidem na 61 zálohách vyplaceno 30,5 mil. Kč. MMR dělá opravdu maximum pro to, aby peníze doputovaly k lidem co nejdříve. Zároveň ale musíme respektovat zákonné povinnosti.

•    Vzhledem k tomu, že objem sjednaných dotačních smluv rychle roste, předložíme na pondělním jednání vlády 23. 8. žádost o uvolnění 1,4 miliardy korun, abychom mohli proplatit další žádosti lidí, kteří je potřebují na obnovu svého obydlí.

•    S žadatelem panem Janem Peterkou, jehož případ je uveden v článku, bylo dle záznamů v informačním systému telefonicky komunikováno (v žádosti jsou uvedeny dva telefonní kontakty). Výzva k doložení příloh žádosti byla zaslána dne 30. 7. 2021 na e-mailovou adresu kontaktní osoby Gabriely Měchurové, která je uvedena v žádosti. Na výzvu žadatel nereagoval a dne 6. 8. 2021 obdržel Fond přímo od zpracovatele doklad o odhadu nákladů na opravu nemovitosti. Ostatní požadavky z výzvy pracovníci Fondu připravují podle údajů z odhadu, tj. fotodokumentaci a výši dotace a rozpočet – takto běžně postupujeme v případě, že žadatelé na výzvu nereagují a je doložen odhad, který obsahuje relevantní informace. K uzavření smlouvy bude žadatel telefonicky pozván na středu 25. 8. dopoledne, kdy budou opět po dvou týdnech pracovníci Fondu na místě v M. N. Vsi. Zároveň bude žadatel informován, že si již k podepsání smlouvy může přinést doklady k proplacení. V případě neproplacených faktur Fond zasílá finanční prostředky přímo dodavateli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…