Ministerstvo průmyslu a obchodu: „Protišmejdský“ zákon pomůže ochránit zákazníky před nepoctivými prodejci energií

22.10.2021 17:05 | Tisková zpráva

Zneužít ukončení dodávek energií od společností ze skupiny Bohemia Energy entity (BEE) se v posledních dnech snaží tzv. energošmejdi. Nabízejí pomoc s výběrem nového dodavatele, tyto služby ale mohou přinést zákazníkům ještě větší problémy.

Ministerstvo průmyslu a obchodu: „Protišmejdský“ zákon pomůže ochránit zákazníky před nepoctivými prodejci energií
Foto: mpo.cz
Popisek: Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR - logo

S ochranou před nekalými praktikami nepoctivých prodejců pomůže i nedávno schválená legislativa z dílny Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Jde zejména o novelu energetického zákona, která nabude účinnosti 1. 1. 2022. 

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí

„Novela energetického zákona posiluje ochranu zákazníka na trhu s energií. Pokud by například došlo k distančnímu uzavření smlouvy, třeba po telefonu, bude možné závazek bez postihu vypovědět do patnáctého dne po zahájení dodávek elektřiny nebo plynu. Totéž bude platit v případě smlouvy uzavřené přes zprostředkovatele,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček a dodává: „Právní úprava rovněž zavádí nový druh podnikání, a to zprostředkovatele v energetice. Tuto činnost bude možné vykonávat pouze na základě oprávnění od Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Každý zprostředkovatel bude veden v registru, který ERÚ zveřejní na webu.“

Bez platného oprávnění čekají fyzickou nebo právnickou osobu, pokud by vykonávala zprostředkovatelskou činnost v energetice, sankce. Jednalo by se totiž o přestupek. Spotřebitel také bude moct kdykoliv do 20. dne před uplynutím doby trvání smlouvy na dobu určitou s automatickým prodlužováním, tuto smlouvu vypovědět. A to bez sankcí.

„Novela tak reaguje na nekalé praktiky, kdy někteří dodavatelé odmítali zákazníkovi sdělit, kdy lze dohodu vypovědět a docházelo tak k mnohdy nechtěnému automatickému prodlužování,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku René Neděla a dodává: „Nově se také stanovuje, že spotřebitel může obchodníka nebo zprostředkovatele zmocnit pro zastupování v oblasti energií maximálně na 12 měsíců. Reaguje se tak na fakt, že se plné moci často využívaly opakovaně bez vědomí zákazníka i po několika letech, když už s tím zákazník vůbec nepočítal.“

V případě, že se změní ceny nebo jiné smluvní podmínky, bude moct zákazník ve stanovených lhůtách (nejpozději do 15. dne před účinností změny) bez sankce smlouvu o dodávce elektřiny nebo plynu vypovědět. Změnu bude třeba zákazníkovi oznámit nejpozději 30. den před její účinnosti způsobem dohodnutým ve smlouvě. A na žádost zákazníka mu musí dodavatel neprodleně sdělit dobu trvání smlouvy, případný postih a lhůtu, kdy lze smlouvu ukončit a jednoznačně vymezit datum ukončení.

Varování před tzv. energošmejdy, kteří reagují na situaci kolem BEE, vydal ERÚ.  Aktualizované informace pro zákazníky dodavatelů energií, kteří ukončili/ukončují činnost, jsou ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…