Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy: Na stravu zdarma budou mít nově nárok i děti z mateřských škol

14.03.2021 21:38

Na obědy a svačiny zdarma budou mít od příštího školního roku nárok i děti v mateřských školách v Karlovarském a Ústeckém kraji. MŠMT tak chce motivovat sociálně slabé rodiny, aby dávaly děti do školek.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy: Na stravu zdarma budou mít nově nárok i děti z mateřských škol
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Prostřednictvím neziskových organizací a nadací spolupracujících se školami takto ministerstvo rozdělí v následujícím školním roce 20 milionů korun.

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

Z mnoha výzkumů bylo doloženo, že čím dříve do předškolního vzdělávání dítě nastoupí, tím více se eliminuje riziko odkladu školní docházky, zvýší se jeho šance na pozdější úspěšnost v základním vzdělávání a omezí se předčasný odchod ze vzdělávání. Podpora v podobě celodenního stravování zdarma bude určena pro děti už od čtyř let, které navštěvují školky všech zřizovatelů, tedy včetně soukromých a církevních.

Finance budou rozdělovány prostřednictvím výzvy určené neziskovým organizacím a spolkům zaměřeným na sociální pomoc, které potom ve spolupráci s mateřskou školou vytipují děti z potřebných rodin. Týká se to nejen rodin, které si kvůli dlouhodobé  či dočasné nepříznivé finanční situaci nemohou dovolit platit dítěti stravné, ale také například poplatek za školku nebo kroužky a výlety pořádané v rámci předškolního vzdělávání. Tato forma spolupráce se MŠMT již osvědčila u projektu obědů zdarma pro žáky ZŠ ze sociálně slabých rodin.

K poskytování přesnídávek, obědů a svačin zdarma i v mateřských školách byly v první fázi vybrány Karlovarský a Ústecký kraj, kde je potřebných rodin nejvíce. Po pilotním ověření se bude projekt upravovat a rozšiřovat. Zvýšit podíl dětí v předškolním vzdělávání je jednou z priorit Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2030+.

Celý text výzvy najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…