Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy: V Praze zasedala pracovní skupina pro výzkum Rady EU

14.09.2022 8:24 | Tisková zpráva

Včera v Praze zasedala platforma RWG, což je Pracovní skupina pro výzkum Rady EU. Ta sdružuje atašé pro agendu výzkumu z členských států EU, kteří předjednávají návrhy politických dokumentů směřujících k projednání výzkumnou konfigurací Rady EU pro konkurenceschopnost.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy: V Praze zasedala pracovní skupina pro výzkum Rady EU
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Jednání s účastí více než 40 delegátů z členských států EU uspořádalo MŠMT v Kongresovém centru Praha v rámci programu českého předsednictví v Radě EU. Samotnému jednání předcházel neformální víkendový program v jižních Čechách. 

Anketa

Chcete, aby soud uznal Babiše vinným za Čapí hnízdo?

2%
89%
hlasovalo: 12042 lidí

Hned v úvodu jednání informovali zástupci Evropské komise účastníky o návrhu Doporučení Rady EU o hlavních zásadách zhodnocování vědeckých znalostí v praxi z letošního srpna. Ten zohledňuje naléhavou potřebu mnohem intenzivněji využívat a zhodnocovat vědecké poznatky v průmyslových aplikacích v EU tak, aby výsledky výzkumu a inovací byly efektivně uplatňovány v inovativních produktech a službách s významným socioekonomickým přínosem. Návrh začne být RWG projednáván v průběhu září.

Zástupci Evropské komise dále informovali o aktuálním stavu implementace nástrojů takzvaného Widening, jejichž účelem je rozšiřování účasti v rámcovém programu EU pro výzkum a inovace Horizont Evropa (2021–2027) a šíření výzkumné a inovační excelence napříč EU. Tyto nástroje podporují členské státy EU, které dosahují méně hodnotných výsledků v oblastech výzkumu a inovací, a přispívají tak ke snižování přetrvávajících rozdílů ve výzkumné a inovační výkonnosti v Evropě.

Téma Widening je zvlášť důležité v tomto pololetí, kdy ČR jako předsednická země Rady EU moderuje debatu členských států EU nad návrhem Závěrů Rady EU ke zvláštní zprávě Evropského účetního dvora o hodnocení opatření nástrojů Widening v předešlém rámcovém programu EU pro výzkum a inovace Horizont 2020 (2014–2020). Tato zpráva byla publikována v červnu a kromě jiného potvrdila, že nástroje Widening přináší pozitivní dopady, avšak zásadní posun závisí primárně na vnitrostátních orgánech členských států EU, které musí stanovit výzkum a inovace jako svou národní investiční prioritu.

Kromě samotného zasedání v Praze navštívili členové RWG jižní Čechy, konkrétně Tábor, Hlubokou nad Vltavou, Holašovice a Český Krumlov, a dále také výzkumnou infrastrukturu CENAKVA ve Vodňanech, která se zaměřuje na studium procesů ve sladkovodních ekosystémech a koloběh látek ve vodě, včetně sledování nových polutantů v životním prostředí. Po návratu do Prahy navštívili laserovou výzkumnou infrastrukturu ELI Beamlines v Dolních Břežanech a biotechnologické a biomedicínské centrum BIOCEV ve Vestci.  Poté společně povečeřeli s delegáty Výboru pro Evropský výzkumný prostor a inovace (ERAC).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…