Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy: Zveřejnění testů společných přijímacích zkoušek nepovažujeme za šťastné

23.04.2017 17:40

MŠMT ke zveřejnění testů společných přijímacích zkoušek:

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy: Zveřejnění testů společných přijímacích zkoušek nepovažujeme za šťastné
Foto: msmt.cz
Popisek: MŠMT - logo

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy je toho názoru, že zveřejnění a šíření testů tzv. společných přijímacích zkoušek před úplným  ukončením přijímacího řízení, tedy před absolvováním těchto testů všemi uchazeči o přijetí ke studiu, nepovažuje za šťastné. Může to vrhnout stín na zásadu a cíl všech zúčastněných v přijímacím řízení, ministerstva na prvním místě, aby při přístupu k příjímacím testům byl zachován zcela rovný  přístup všech uchazečů. Nicméně ministerstvo má za to, že nejde o natolik závažný zásah, aby to mohlo v konečném důsledku narušit celý proces příjímacích zkoušek. (Všichni žáci mají právo zúčastnit se dvou termínů, tedy skládat dvoje testy, přičemž se započítává vždy lepší z nich.)

Pokud jde o zásah do autorskoprávní ochrany testů přijímacích zkoušek jako autorského díla, ministerstvo uvádí, že tyto testy mohou mít za určitých podmínek povahu autorského díla ve smyslu § 2 odst. 1 autorského zákona (dílo je literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam); vždy záleží na konkrétním autorském vkladu.

V tomto smyslu je to právě Cermat, který vykonává potenciální autorská práva k testům jako autorskému dílu a musí být schopen posoudit, do jaké míry se jedná o autorské dílo či nikoliv. Rovněž Cermat rozhoduje o využití právních nástrojů k ochraně autorského díla před neoprávněným zneužitím. K tomuto ale ministerstvo uvádí, že přestože si je vědomo případné autorskoprávní ochrany testů přijímacích zkoušek, musí Cermat zohlednit také skutečnost, že toto dílo bylo pořízeno z veřejných prostředků a za účelem plnění zákonem stanovené povinnosti a ve veřejném zájmu, a tomuto závěru přizpůsobit následné právní kroky. To zvláště za situace, kdy by ke zveřejnění všech testů bez dalšího došlo po úplném dokončení přijímacího řízení, tedy jen o několik týdnů později.

V závěru lze konstatovat, že pokud by žáci disponovali testy přijímacích zkoušek, mohou je používat pouze pro vlastní potřebu (tj. pro svoji další přípravu).

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…