Ministerstvo spravedlnosti: Nový trestní řád může připomínkovat i veřejnost

19.01.2018 8:42

Ministerstvo spravedlnosti pracuje na nové podobě trestního řádu, jehož jedním z cílů je urychlit cestu k potrestání pachatele a zjednodušit trestní řízení. Resort nyní zveřejnil jeho klíčové části. K textům pracovní skupiny, která se na vzniku kodexu podílí, se tak může vyjádřit odborná i laická veřejnost. Ministerstvo k tomu spustilo zvláštní webové stránky.

Ministerstvo spravedlnosti: Nový trestní řád může připomínkovat i veřejnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Ke zveřejnění přistoupil resort již v této fázi, přestože se nejedná o finální znění řádu: „Některé komerční subjekty totiž nabízejí placený přístup k těmto textům. A toto nepovažujeme za správné a etické,“ uvedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Ministerstvo nyní zpřístupnilo části týkající se základních zásad trestního řízení, dokazování, přípravného řízení a řízení před soudem v prvním stupni.

Ministr Pelikán také popsal důvody vzniku nového procesního kodexu: „Stávající trestní řád je již zastaralý. Prošel četnými novelizacemi, ale jeho stav dnešní době nevyhovuje. Nepomáhá efektivnímu průběhu trestního řízení a právě to chceme změnit.“

Jedním z hlavních cílů nové úpravy je zrychlení a zjednodušení trestního řízení tak, aby byla doba mezi spácháním trestného činu a potrestáním pachatele co nejkratší.  Proto se počítá s možností zkrátit přípravné řízení při vyšetřování přečinů a s rozšířením možností, kdy lze uzavřít dohodu o vině a trestu. U rozsáhlých případů v řízení před soudem prvního stupně navrhuje úprava přednést pouze hlavní body obžaloby a listinných důkazů a v dalším pak odkázat na písemné vyhotovení, které bude k dispozici.

Ministerstvo si od nových pravidel slibuje také nižší administrativní zátěž orgánů činných v trestním řízení, a to i v návaznosti na projekt elektronizace justice. K dokumentování průběhu trestního řízení bude sloužit elektronický informační systém.

Na podobě nových pravidel se může svými komentáři podílet odborná i laická veřejnost, a to na zvlášť zřízených webových stránkách (ZDE). Zde uvedené pasáže zpracované skupinou vedenou profesorkou Dagmar Císařovou byly již v loňském roce zaslány k připomínkám také Komisi pro nový trestní řád složené z odborníků z řad akademické sféry, justice a advokacie.

Stávající podoba trestního práva procesního pochází z počátku 60. let a i přes četné novelizace neodpovídá potřebám trestního procesu 21. století. V souvislosti se společenskými změnami po roce 1989 sice došlo k zásadním úpravám podle požadavků demokratického státu, nicméně nebyl prostor na tolik potřebnou rekodifikaci kodexu.

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně připravuje novou podobu obou procesních předpisů. Teze k občanskému soudnímu řádu představilo (více ZDE) ministerstvo v listopadu loňského roku a také tento řád je zpřístupněn k připomínkám veřejnosti. A veřejnost má o téma zájem: web (ZDE) dosud navštívilo 7 079 uživatelů, kteří zanechali celkem 237 komentářů včetně následných odpovědí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …