Ministerstvo vnitra: Čeští vojáci jsou zařazeni pro rok 2020 do nejvyšší pohotovosti v rámci NATO

04.01.2020 16:05

Do Sil velmi rychlé reakce NATO je pro období let 2019 - 2021 zařazena tisícovka českých vojáků z úkolového uskupení Armády ČR, které vzniklo na bázi hranického 71. mechanizovaného praporu.

Ministerstvo vnitra: Čeští vojáci jsou zařazeni pro rok 2020 do nejvyšší pohotovosti v rámci NATO
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Od počátku roku 2020 jsou v nejvyšší pohotovosti v rámci NATO. Čeští vojáci jsou společně s prapory Polska, Španělska a Velké Británie součástí mezinárodní brigády, do níž patří přibližně 5000 vojáků.

České úkolové uskupení zahrnuje tisíc vojáků a tvoří ho manévrové jednotky hranického 71. mechanizovaného praporu a další specialisté z celkem šestnácti útvarů Armády ČR. Uskupení je posíleno i o rumunskou rotu. Po celý rok 2020 budou čeští vojáci zařazeni do nejvyšší pohotovosti v rámci NATO (VJTF - Very High Readiness Joint Task Force). V tomto roce tak musí být schopni během pouhých pěti dnů zareagovat na hrozby pro členské země Aliance. V současné době není v aliančních silách jednotka, která by byla akceschopnější.

„Nezbytným předpokladem zařazení do těchto jednotek bylo dosažení vycvičenosti na stupni prapor. Intenzivní příprava proto začala již v roce 2018,“ přiblížil velitel úkolového uskupení podplukovník Petr Blecha.

Po teoretické přípravě následovala příprava s účastí vojsk. 71. mechanizovaný prapor zahájil výcvik rotních úkolových uskupení, který vyvrcholil kontrolami sladěnosti rot a taktickými cvičeními s bojovou střelbou za bojové podpory tankové a minometné čety i letecké podpory. Součástí přípravy bylo nasazení 1. a 2. úkolového uskupení minometné baterie v Lotyšsku jako součást eFP (enhanced Forward Presence).

Mezinárodního cvičení Lampart 2018 v polském výcvikovém prostoru se za českou stranu účastnilo více než 250 vojáků s 60 kusy techniky. Následovala i další cvičení s výtečným hodnocením a v červnu 2019 za účasti hodnotitelů z NATO byla na cvičení Dragon 2019 celá mezinárodní brigáda certifikována.

Cvičení v neznámém prostředí rumunských hor

„Samostatnou kapitolou je nadstandardní spolupráce s 811. pěším praporem Rumunska, jehož pěší rota je zařazena do struktury našeho praporu. Například v září 2019 se společné mezinárodní cvičení Transylvanian Dragon I. uskutečnilo v prostředí rumunských hor, kde měli naši vojáci unikátní možnost vyzkoušet taktiku vedení bojové činnosti v horách a naprosto neznámém prostředí,“ dodal podplukovník Blecha.

Významný podíl na vysokém stupni vycvičenosti úkolového uskupení Armády ČR mají prvky bojové podpory z 13. dělostřeleckého pluku, z 22. základny vrtulníkového letectva, prvky bojového zabezpečení ze 14. pluku logistické podpory. Významnou součástí přípravy v posledních letech byla i spolupráce s příslušníky základen vzdušných sil v Náměšti a Čáslavi. Výcvik s ostrou střelbou bitevníků L-159 a vrtulníků Mi-24 v rámci bojových střeleb manévrových jednotek je již nedílnou součástí přípravy v rámci jednotlivých cvičení.

V roce 2020 se jednotky úkolového uskupení VJTF na bázi 71. mechanizovaného praporu zúčastní několika zahraničních cvičení v Polsku (LAMA 2020), Litvě (Briliant Jump a Iron Wolf 2020) a Rumunsku (Transylvanian Dragon II a III). Na území ČR pak prověří schopnosti Sil velmi rychlé reakce cvičení Adamant Warrior 2020 za účasti 150 vojáků z Rumunska a pozorovatelů NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…