Ministerstvo vnitra: Nová pravidla i snížení administrativy pro pořadatele veřejných sbírek

16.01.2024 19:15 | Tisková zpráva

Zabránit zneužívání veřejných sbírek při prodejích předmětů nebo možnost stanovit vyhláškou místa, kde nebude možné tyto sbírky pořádat. To jsou hlavní cíle novely zákona o veřejných sbírkách, kterou připravilo Ministerstvo vnitra.

Ministerstvo vnitra: Nová pravidla i snížení administrativy pro pořadatele veřejných sbírek
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Jedním z hlavních cílů novely zákona o veřejných sbírkách, kterou dnes, 10. ledna 2024, schválila vláda, je zabránit zneužívání veřejných sbírek při prodeji předmětů či vstupenek. Nově bude například stanoveno, že podíl z prodaného předmětu nebo vstupenky na účely sbírky musí tvořit minimálně čtyřicet procent jejich ceny.

Anketa

Máme se připravovat na válku?

9%
89%
hlasovalo: 14407 lidí

„Úřady se setkávají s tím, že někdo nabízí zboží nebo služby v místě, kde to je tržním řádem zakázané a prodej maskuje jako sbírku. Stanovením minimální výše příspěvku chceme tomuto zneužívání a obcházení pravidel zamezit,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan.

Novela také obcím nově umožní stanovit obecně závaznou vyhláškou místa, na nichž nebude možné pořádat některé veřejné sbírky prodejem předmětů nebo vstupenek.

Další z navrhovaných změn se dotkne sbírek konaných bezhotovostním způsobem na bankovní účet. Ty budou podléhat režimu zákona o veřejných sbírkách pouze na základě dobrovolného rozhodnutí jejich pořadatelů. U těchto sbírek totiž nehrozí stejné riziko zneužití jako v případě sbírek, konaných hotovostním způsobem, a jejich pořadatelům, ale i úřadům tak odpadne zbytečná administrativa.

Pořadatelé sbírek též nebudou muset krajskému úřadu předkládat potvrzení, že nemají nedoplatek na daních a dalších odvodech. Nově jim postačí, když předloží čestné prohlášení. Novela zákona dále umožní z výtěžku sbírky hradit i nepřímé režijní náklady. Ty však musí být vždy transparentně uvedeny v účelu sbírky.

Novelu zákona ještě musí schválit Parlament ČR a podepsat prezident ČR. Navrhovaná účinnost zákona je od 1. ledna 2025.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…