Ministerstvo vnitra pomáhá obcím s přípravou na GDPR

20.05.2018 19:47

Ministerstvo vnitra uspořádalo pro zástupce obcí v průběhu měsíce dubna sérii školení k Obecnému nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). S problematikou GDPR se tak mohlo seznámit více než 2000 pracovníků obecních úřadů. Díky videozáznamům, které ministerstvo ze školení pořídilo, se na obsah školení mohou podívat i další zaměstnanci obcí. Série školení vyvrcholila konferencí „GDPR ve veřejné správě“.

Ministerstvo vnitra pomáhá obcím s přípravou na GDPR
Foto: mvcr.cz
Popisek: Ministerstvo vnitra ČR

Ministerstvo vnitra připravilo 18 bezplatných školení, která byla určena pro pracovníky spisových služeb a pro zaměstnance, kteří zpracovávají osobní údaje. Školení se konala ve všech krajských městech. Školení pro více než 2000 zaměstnanců obecních úřadů připravilo Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Úřadem pro ochranu osobních údajů, Národním archivem a zemskými archivy. Školení zakončila konference „GDPR ve veřejné správě“.

Jako centrální místo sdružující všechny informace a metodické materiály ministerstvo spustilo nový web (ZDE). Na něm lze stáhnout například systémové analýzy pro obce a kraje, vzorové dokumenty nebo kontrolní seznamy (tzv. checklisty), díky kterým obce mohou provést kontrolu připravenosti obecního úřadu na účinnost GDPR. Ministerstvo rovněž na uvedených webových stránkách zveřejnilo metodické pomůcky pro zřízení role pověřence pro ochranu osobních údajů a pro vedení spisové služby. Pro starosty obcí vzniklo základní informační video k problematice GDPR (ZDE).

GDPR sice přináší některé novinky jako zřízení pověřence pro ochranu osobních údajů, většina pravidel však není v českém právním prostředí novinkou. Ochranu osobních údajů již podrobně upravuje zákon z roku 2000. Ministerstvo bude obcím i nadále pomáhat s praktickými problémy, které vyvstanou po zavedení nových pravidel.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

odvody

Když si začínající podnikatel odloží platby pojištění, ale v podnikání se mu nedaří, tak je stejně bude muset uhradit, nebo ne? A kde je pak nějaká pomoc? Protože ony i minimální zálohy budou díky vaší vládě dost vysoké. Uvědomujete si to? Proč jste vlastně na navýšení přistoupili, hlavně teď když ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Přiznávání náhrady nákladů oprávněných při zastavování tzv. bezvýsledných exekucí

19:15 Ministerstvo spravedlnosti: Přiznávání náhrady nákladů oprávněných při zastavování tzv. bezvýsledných exekucí

Ministerstvo spravedlnosti vydalo nové metodické stanovisko, které se týká problematiky přiznávání n…