Ministerstvo zahraničí: Česko-polské konzultace ve formátu 2+2

21.04.2022 17:05 | Tisková zpráva

Dne 20. dubna 2022 se konaly bilaterální konzultace mezi Českou republikou a Polskou republikou, zaměřené na problematiku bezpečnosti a obrany. Jednání proběhlo na úrovni náměstků ministrů zahraničních věcí a obrany v Praze.

Ministerstvo zahraničí: Česko-polské konzultace ve formátu 2+2
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Českou delegaci vedli náměstek ministra zahraničních věcí Martin Povejšil a náměstek ministryně obrany pro obrannou politiku a strategii Jan Havránek. Polské straně předsedali náměstek pro bezpečnost, Ameriku, Asii a Východní politiku Marcin Przydacz a náměstek ministra národní obrany a státní tajemník Marcin Ociepa. Zasedání zahájil úvodním vystoupením ministr zahraničních věcí České republiky Jan Lipavský.

Konzultace potvrdily širokou shodu obou vlád v diskutovaných tématech. Obě strany si potvrdily zájem na posílení evropské bezpečnosti a transatlantické jednoty. Proběhla výměna názorů na přípravu a implementaci strategických dokumentů NATO a EU. Byla zdůrazněna potřeba rychlé adaptace a modernizace obranných schopností. V souvislosti s brutální ruskou agresí proti Ukrajině se obě delegace shodly na zásadní potřebě posílení odstrašujících opatření a obrany východního křídla NATO, a rovněž na zvýšení odolnosti proti dalším hrozbám včetně kybernetických a hybridních.

Obě země potvrdily společné odhodlání podporovat Ukrajinu v obraně proti neospravedlnitelnému, nevyprovokovanému a nesmyslnému ruskému útoku, který způsobuje obrovské lidské utrpení a ohrožuje globální bezpečnost a stabilitu. Česká republika a Polsko budou dále poskytovat útočiště Ukrajincům prchajícím před zvěrstvy, kterých se dopouští ruské ozbrojené síly. Dále byly diskutovány možnosti spolupráce při poválečné obnově Ukrajiny a společná podpora ukrajinského záměru vstoupit do Evropské unie.

Jednání zahrnulo rovněž možnosti zintenzívnění regionální spolupráce. Česká republika představila priority svého nadcházejícího předsednictví v Radě EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…