Ministerstvo zahraničí striktně nedoporučuje cestovat do pásma Gazy

17.01.2020 9:15

Při cestování po Západním břehu MZV ČR doporučuje občanům ČR maximální opatrnost. MZV ČR dlouhodobě striktně nedoporučuje cestovat do pásma Gazy. Bezpečnostní situace v Jeruzalémě a na Západním břehu je obtížně předvídatelná a nestabilní. Zdánlivě bez předchozích indicií může dojít k eskalaci násilí.

Ministerstvo zahraničí striktně nedoporučuje cestovat do pásma Gazy
Foto: Archiv MZV
Popisek: Černínský palác, sídlo Ministerstva zahraničních věcí

Zvýšené opatrnosti je třeba dbát při pohybu v historickém středu Jeruzaléma (Staré město), ve všech částech východního (arabského) Jeruzaléma, na exponovaných místech západního (židovského) Jeruzaléma (rušné ulice, místa shromažďování většího množství lidí, zastávky veřejné dopravy, úřady či náboženské instituce), na kontrolních stanovištích izraelské policie a armády (včetně přechodů mezi Izraelem a Západním břehem). Je nezbytné vyhýbat se demonstracím, místům násilných střetů, větším shromážděním. Je nevhodné veřejně projevovat politické či náboženské sympatie jedné či druhé straně.

MZV ČR nedoporučuje používat veřejnou dopravu. Na autobusových a tramvajových zastávkách se odehrálo několik útoků s pomocí vozidla, které najelo do čekajících lidí. Tramvaj spojující východní a západní části Jeruzaléma je občas napadána kameny.

MZV ČR doporučuje občanům ČR zvýšenou opatrnost při cestách na Západní břeh Jordánu a vyhnout se cestám, které nejsou nezbytné nebo se netýkají obvyklých turistických míst. Vždy je nutné předem ověřovat situaci v cíli cesty i po cestě (zejména na kontrolních stanovištích izraelské policie a armády). Žádoucí je využívat místních kontaktů, například obchodních partnerů nebo lokálních cestovních kanceláří. V každém případě je třeba respektovat doporučení či nařízení izraelských a/nebo palestinských bezpečnostních složek.

Při cestách po Západním břehu lze očekávat uzavírky cest a zvýšené kontroly na check-pointech. Zvýšenou opatrnost je nutné věnovat při cestách podél jordánských hranic. Bezpečnostním rizikem může být i cesta do Hebronu a využití silnice č. 60 mezi Gush Etzion and Al Fawwar.

MZV ČR dlouhodobě striktně nedoporučuje občanům ČR cestovat do pásma Gazy, kde je bezpečnostní situace velice riziková. Možnost poskytnout zde pomoc v nouzi je omezená či přímo nemožná, stejně jako pomoc se vstupem do pásma Gazy a jeho následným opuštěním. Přechod Rafah z pásma Gazy do Egypta může být i bez předchozího varování uzavřen, a to v jednom či obou směrech.

Občané ČR, kteří se na palestinských územích ocitli v nouzi, se mohou obrátit na nouzovou linku Velvyslanectví České republiky v Tel Avivu na čísle 052-328 6622 (00 972 52 328 6622 z mezinárodní volací sítě).

MZV ČR doporučuje všem cestovatelům zaregistrovat se v databázi DROZD (ZDE) a sledovat aktuální informace a doporučení.

Jeruzalém

V Jeruzalémě dochází ke střetům na spojnicích mezi arabskými a židovskými čtvrtěmi (vedle Starého města zejména ve čtvrtích Íssáwíja, Wádí al-Džúz, na Olivetské hoře, v Šu’afátu, ve čtvrtích Bejt Hanína, Ras al-Amúd, Silwán a v uprchlickém táboře Šu’afát), v oblastech zvýšené policejní přítomnosti či u tramvajové linky procházející jak arabskými, tak židovskými čtvrtěmi města. Z hlediska výskytu násilných střetů jsou mimořádně rizikové pohřby zabitých Palestinců, kdy emocionálně labilní a manipulovatelný dav snadno reaguje na volání po pomstě, či odpoledne po pátečních hlavních modlitbách.

Je třeba i nadále dbát zvýšené opatrnosti a vyhýbat se jakýmkoli veřejným shromážděním. Zvýšené opatrnosti je zapotřebí věnovat po hlavních pátečních modlitbách, ve Starém městě a v okolí Chrámové hory. Zvláštní obezřetnosti je též třeba věnovat při cestách tramvají, tzv. Light Rail a autobusy, včetně nástupišť. Doporučujeme sledovat místní média.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…