Ministerstvo zemědělství řeší osud nemovitostí bez vlastníka

07.10.2015 14:15

Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním (ČÚZK) úspěšně řeší problematiku nemovitostí, s nimiž hospodařily v současnosti již neexistující resortní organizace. Ministerstvo zemědělství tak usiluje o vyjasnění a narovnání majetkových poměrů státu.

Ministerstvo zemědělství řeší osud nemovitostí bez vlastníka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo zemědělství

Jde o přibližně 3200 nemovitostí, u nichž Ministerstvo a ČÚZK v listu vlastnictví stále evidují již neexistující výzkumné ústavy, právní předchůdce Lesů ČR či jiné zaniklé subjekty z resortu zemědělství. Většinu z těchto nemovitostí tvoří zbytkové parcely, tedy špatně využitelné pozemky, pozemky bez veřejné přístupové cesty a pozemkové parcely u již prodaných bytových domů.

V letošním roce tak byla například vyřešena část majetku právních předchůdců Lesů ČR, tedy podniků Jihomoravské státní lesy Brno nebo Východočeské státní lesy Hradec Králové.

Proces začíná prověřením případného právního nástupnictví a poté je určen charakter (druh) pozemku. Podle výsledku šetření pak dojde k převodu příslušnosti hospodařit odpovídající organizační složce státu či státnímu podniku – například Státnímu pozemkovému úřadu, státnímu podniku Lesy ČR či Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Celý proces výrazně usnadňuje hospodaření s nemovitostmi, u nichž dosavadní právní stav bránil jejich efektivnímu využití.í

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…