Ministerstvo životního prostředí: Vypouštění balónků nebo lampiónů do přírody není vhodnou oslavou

22.12.2019 13:09

Blíží se oslavy Vánoc a Nového roku, při kterých mnohdy dochází i k vypouštění velkého množství balónků či lampiónů do přírody, např. při hromadných a organizovaných akcích. Ministerstvo životního prostředí upozorňuje na dopady takového jednání na životní prostředí a na nesoulad se zákonem o odpadech.

Ministerstvo životního prostředí: Vypouštění balónků nebo lampiónů do přírody není vhodnou oslavou
Foto: Ministerstvo životního prostředí
Popisek: Ministerstvo životního prostředí

Těmito aktivitami dochází dokonce k porušování zákona o odpadech. Vzniká při nich totiž velké množství volně pohozených odpadků, které nejsou uloženy na místa k tomu určená, a není s nimi správně nakládáno. Vytváření zbytečných odpadů je i proti strategii Ministerstva životního prostředí, kterou je naopak předcházení vzniku odpadů.

V řadě případů pak může dojít i k ohrožení volně žijících živočichů. A pro případné dětské účastníky takových oslav je toto chování špatným příkladem vztahu k životnímu prostředí.

Ministerstvo životního prostředí proto apeluje na organizátory těchto akcí, kteří plánují vypouštět balónky nebo lampióny, aby nepřispívali ke znečišťování životního prostředí, neprodukovali zbytečný odpad a snažili se své oslavy pojmout s ohledem k přírodě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…