Ministr Herman jednal s hejtmanem o novém sídle Moravskoslezské vědecké knihovny

11.09.2015 8:16

Ve čtvrtek se v Nostickém paláci sešli ministr kultury Daniel Herman s hejtmanem Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem. Setkání navázalo na schůzku členů vlády s vedením kraje při výjezdním zasedání vlády 22. 7. 2015 v Ostravě.

Ministr Herman jednal s hejtmanem o novém sídle Moravskoslezské vědecké knihovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Na tehdejším setkání vlády a kraje byl diskutován nový projekt Moravskoslezské vědecké knihovny a možnosti jeho podpory státem prostřednictvím ministerstva kultury.

Hejtman Miroslav Novák zdůraznil, že Moravskoslezská vědecká knihovna působí již více než 60 let v provizoriu (od r. 1951 v najatých prostorách Nové radnice v Ostravě), přičemž spravuje přes 1 milion svazků. Ty jsou deponovány na pěti různých místech Moravskoslezské metropole, což není z provozního hlediska ekonomické. Navíc nevyhovující podmínky některých prostor poškozují cenný knihovní fond.

Daniel Herman ocenil, že Moravskoslezský kraj přichází s unikátním řešením: novým záměrem totiž navrhuje umístit knihovnu do areálu Národní kulturní památky Dolní oblast Vítkovice (DOV), konkrétně do revitalizovaného přilehlého technologického zázemí vysokých pecí č. 4 a 6. „Tento záměr přebudování vysokých pecí pro potřeby knihovny pokládám za projekt hodný 21. století. Je plně v souladu se současnými trendy revitalizace industriálního dědictví,“ uvítal záměr vedení Moravskoslezského kraje ministr Herman.

Náměstci ministra kultury Kateřina Kalistová a Patrik Košický projednali s náměstkem hejtmana pro kulturu Svatomírem Recmanem konkrétní možnosti kofinancování tohoto projektu. Vzhledem k tomu, že se jedná o areál Národní kulturní památky, zanesený v indikativním seznamu UNESCO, otevírá se totiž výhodnější možnost vícezdrojového financování v modelu stát (MK ČR) – MSL kraj – fondy EU – privátní sektor.

Jde o projekt na léta 2017 – 2020; záměr tak kopíruje možnosti čerpání finančních prostředků z evropských fondů. Na základě objemové studie, kterou kraj zadal, jsou celkové stavební náklady zatím pouze odhadovány na 800 milionů korun.

Na závěr jednání provedl ministr Herman pana hejtmana Nováka reprezentativními prostorami Nostického paláce.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…