Ministr Herman připomene památku Josefa Dobrovského

03.01.2015 11:44

186. výročí úmrtí českého vědce Josefa Dobrovského si v pondělí 5. 1. 2015 v 16.00 připomene ministr kultury Daniel Herman položením květiny k jeho památníku na Kampě.

Ministr Herman připomene památku Josefa Dobrovského
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

osef Dobrovský (17. 8. 1753 – 6. 1. 1829) je nazýván patriarchou českého národního obrození, zakladatelem slavistiky a největším českým osvícenským vědcem. Jeho dílo bylo ze začátku věnováno biblické kritice. Věnoval se rovněž době husitské, starým rukopisům i církevním polemikám a recenzoval tehdejší literaturu. Nejdůležitějšími díly Josefa Dobrovského jsou literárněhistorická příručka o dějinách českého jazyka a literatury z roku 1792 a kniha české gramatiky z roku 1809. Dalším významným dílem je dvousvazkový německo-český slovník.

Dobrovský, který byl znám pro svou vědeckou poctivost, se podílel i na založení Národního muzea v Praze. Stavěl se třeba proti pravosti Rukopisu zelenohorského, což mu u mnoha tehdejších vlastenců vyneslo kritiku. To je jeden z jeho odkazů. Život národa nemá stát na nějakých mýtech a už vůbec ne na podvodu. Zdravý a dospělý národ to nepotřebuje. Právě proto je jeho odkaz trvalý a není závislý na žádné dobové módě.

Zajímavostí je, že modrý abbé byl pokrevně spřízněn s rodinou ministra Hermana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

16:46 ČEZ: Společnost Elektrárna Dukovany II obdržela doplněné nabídky od uchazečů na dostavbu

Společnost Elektrárna Dukovany II (EDU II), stoprocentní dceřiná společnost ČEZ, obdržela doplněné n…