Ministr Jan Mládek navštíví Ázerbájdžán a podpoří české exportéry

27.02.2015 13:47

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek odlétá v pondělí 2. března na pracovní návštěvu Ázerbájdžánu. Během dvoudenní návštěvy bude jednat o rozvoji česko-ázerbájdžánské hospodářské spolupráce s ekonomickými ministry a podnikateli Ázerbájdžánu. Na cestě ho doprovází čtyřicetičlenná delegace českých podnikatelů a exportérů.

Ministr Jan Mládek navštíví Ázerbájdžán a podpoří české exportéry
Foto: Hans Štembera
Popisek: ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr Jan Mládek bude v Baku jednat s ministrem ekonomiky a průmyslu Shahinem Mustafayevem, ministrem financí Samirem Sharifovem, ministrem dopravy Zija Mamedovem, ministrem energetiky Natigem Alijevem a prezidentem státní ropné společnosti SOCAR Rovnagem Abdullaevem. Klíčovými tématy jednání budou obchod, energetika a zapojení českých firem do realizace projektů v oblasti infrastruktury a průmyslu.

"Ázerbájdžán prošel v uplynulých letech obdobím robustního ekonomického růstu, který přinesl řadu zajímavých příležitostí též pro české firmy. Chceme tuto spolupráci dále rozšířit. Uvědomujeme si ale, že s ohledem na propad světových cen ropy to nemusí být vůbec jednoduché," řekl ministr Jan Mládek.

Ministr si všímá kroků, které ázerbájdžánské orgány přijímají k minimalizaci propadu cen ropy na ázerbájdžánskou ekonomiku, pro kterou má ropa zcela zásadní význam, včetně opatření centrální banky v kursové oblasti. Upozorňuje také na proces diverzifikace ekonomiky, jež má tuto závislost snížit. V rozvoji neropné části ázerbajdžánské ekonomiky vidí značné šance pro české firmy.

"Řada českých firem, které se účastnily úspěšných projektů, bude v podnikatelské misi, která mě doprovodí. Naši podnikatelé mají zájem pokračovat v úspěšně započaté spolupráci s ázerbájdžánskými partnery, uzavírat nové kontrakty a rozšiřovat svou působnost na tamním trhu," řekl ministr Mládek. Kontakty podnikatelských struktur obou zemí proto podpoří podnikatelské fórum, které ministr Jan Mládek zahájí společně se svým resortním protějškem Shahinem Mustafayevem.

Ve vzájemných hospodářských vztazích však nejde jen o obchod. "Ázerbájdžán hraje díky svým spolehlivým dodávkám ropy významnou roli při zajišťování energetické bezpečnosti České republiky a v našem záměru diverzifikovat energetické zdroje. Velmi si této role vážíme a chceme věřit, že něco podobného bude ve střednědobé perspektivě možné i v oblasti dodávek plynu," uvedl Jan Mládek.

Ministr během pobytu rovněž oficiálně zahájí činnost Zahraniční kanceláře CzechTrade v Baku, která byla otevřena v loňském roce s cílem podpořit rozvoj podnikatelských aktivit českých exportérů v tomto teritoriu. S ředitelem zahraniční kanceláře agentury CzechTrade v Baku Jiřím Lukášem se mohli čeští podnikatelé setkat na exportní konferenci pořádané v prostorách MPO 26. února. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…