Ministr Jan Mládek navštíví v čele podnikatelské delegace Jekatěrinburg a Mezinárodní strojírenský veletrh INNOPROM 2015

08.07.2015 10:58

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek dnes odlétá na třídenní pracovní cestu do Sverdlovské oblasti. V tomto průmyslově vyspělém regionu Ruské federace podpoří podnikatelské záměry českých firem. Ministra na cestě doprovází představitelé více než 50 českých společností.

Ministr Jan Mládek navštíví v čele podnikatelské delegace Jekatěrinburg a  Mezinárodní strojírenský veletrh INNOPROM 2015
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Cesta se uskutečňuje v období pokračujícího propadu česko-ruského obchodu, jehož příčiny souvisí s restriktivními opatřeními uplatňovanými ve vzájemných vztazích a s poklesem výkonu ruské ekonomiky.

„Jako ministra odpovědného za český průmysl mě znepokojuje meziroční pokles českého vývozu do Ruské federace, ale i do ostatních členských států Společenství nezávislých států. V relativním vyjádření se bavíme o poklesu ve výši 31 procent. V absolutních číslech pak hovoříme o ztrátě v intervalu 15 miliard korun. A to máme za sebou jen prvních pět sledovaných měsíců tohoto roku. Proto cíl mé cesty nemůže být jiný nežli snaha o změnu trendu a podpora konkrétních záměrů českých firem. Učiním tak způsobem, který v plném rozsahu reflektuje aktuální politické a hospodářské souvislosti vzájemných česko-ruských vztahů,“ uvedl k cílům své pracovní cesty ministr Jan Mládek.

Sverdlovské oblast přitom nebyla vybrána náhodně. Jedná se o jeden z ekonomicky nejsilnějších regionů s rozsáhlou průmyslovou základnou, v němž byla a je realizována celá řada velkých projektů. Ne všechny se však zdařily dle původních záměrů. A i o tom bude ministr Mládek jednat. Půjde mu o to, aby byly náležitým způsobem uhrazeny pohledávky, jež v minulosti vznikly v souvislosti s angažovaností českých firem. 

Ministra na cestě doprovází dvě skupiny podnikatelů. První, čítající více než třicet společnosti, organizuje Komora pro hospodářské styky se SNS ve spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy. Druhá skupina 25 firem se za přispění agentury CzechTrade zúčastní významné Mezinárodní strojírenské výstavy INNOPROM                2015. V rámci výstavy se pak uskuteční česko-ruská obchodní konference spojená s jednáními podnikatelů obou stran, kterou připravila Komora SNS společně s Uralskou obchodně průmyslovou komorou. Ministr též navštíví společný strojírenský podnik GRS Ural (za ČR TOS Vandsdorf), kde bude diskutovat s českými zástupci aktuální podmínky podnikání na ruském trhu.

Kromě podpory českých podnikatelů při setkání s jejich obchodními partnery z Ruska využije ministr Jan Mládek příležitosti, aby jednal s gubernátorem Sverdlovské oblasti Jevgenijem Vladimirovičem Kujvaševem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…