Ministr Jan Mládek otevřel v ruském Togliatti nový závod na výrobu zapalovacích svíček společnosti Brisk Tábor

20.10.2016 16:21

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek včera navštívil Samarskou oblast Ruské federace. V sedmisettisícovém Togliatti jednal s náměstkem ministra průmyslu a obchodu RF Alexandrem Morozovem o vzájemné česko-ruské regionální hospodářské spolupráci a zúčastnil se slavnostního otevření závodu OOO Brisk Rus, který v tomto centru automobilové výroby RF spustil sofistikovanou linku na výrobu zapalovacích svíček pro ruský trh.

Ministr Jan Mládek otevřel v ruském Togliatti nový závod na výrobu zapalovacích svíček společnosti Brisk Tábor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miinistr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Zahájení provozu nového podniku ryze české společnosti BRISK Tábor v automobilovém centru Ruska Togliatti je příkladem úspěšného projektu jednoho z pěti nejvýznamnějších světových výrobců zapalovacích svíček, který se na ruském trhu etabloval již před jedenadvaceti lety. V Togliatti investovala do výstavby výrobní linky s momentální roční produkcí pět milionů kusů svíček celkem pět milionů euro. Plánuje zde vyrábět až devět milionů kusů zapalovacích svíček ročně. Mezi její odběratele již patří největší ruských vozů firma Avtovaz, vyrábějící vedle značky Lada i vozidla Renault a Nissan.

"Vidíme trh samarské oblasti z dlouhodobého hlediska jako velice perspektivní pro řadu českých firem, protože zde sídlí hned několik strojírenských a automobilových závodů a i díky angažmá BRISKU zde máme vybudovány dobré obchodní vztahy s místními partnery. Velmi si vážím BRSIKU, který ukázal obrovský tah na branku a dokázal zde ve velmi krátké době dotáhnout svou investici do úspěšného konce a přeji mu hodně úspěchů," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

„Zkušební provoz jsme zahájili před třemi měsíci a za tu dobu se nám podařilo vyrobit tři miliony zapalovacích svíček. Máme již za sebou i velmi náročnou, ale úspěšnou certifikaci našich výrobků u společnosti Avtovaz a svíčky z našeho nového závodu již montují do svých vozidel,“ uvedl předseda představenstva společnosti BRISK Tábor Mojmír Čapka. Podle jeho slov by měl Avtovaz, který zaměstnává na padesáti tisíc zaměstnanců a vyrábí asi tři sta tisíc vozidel ročně, zájem i o snímače, které jsou dalším významným výrobním programem BRISKU.

O významu české investice v Togliatti svědčí i fakt, že se slavnostního zahájení provozu společně s ministrem Janem Mládkem zúčastnili i náměstek ministra průmyslu RF Alexandr Morozov, vicegubernátoři Samarské oblasti Alexandr Kobenko a Sergej Bezrukov, primátor Togliatti Sergej Andrejev, prezident společnosti Avtovaz Nikolaj Mora a řada dalších hostí.      

Ministr Jan Mládek včera jednal s náměstkem ministra průmyslu a obchodu Ruské federace Alexandrem Morozovem.  Hovořili spolu mj. o konkrétních možnostech hospodářské spolupráce na úrovni regionů a společných podnikatelských projektech českých podniků v RF, o tématech a termínu konání dalšího zasedání česko-ruské mezivládní komise, ale i o možnostech řešení několika konkrétních problémových projektů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…