Ministr Jan Mládek se při návštěvě Mostecka setkal s horníky přímo v těžební jámě Lomu ČSA

18.03.2015 17:00

Letos už podruhé zamířil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek na Mostecko. Po lomu Bílina a okolních obcích, kde byl v lednu, dnes navštívil druhý z povrchových dolů, jehož by se týkalo případné prolomení těžebních limitů – lom ČSA. Navštívil i Horu Svaté Kateřiny, Novou Ves a Horní Jiřetín, kde jednal se starosty obcí, jichž by se případné rozšíření těžby dotýkalo.

Ministr Jan Mládek se při návštěvě Mostecka setkal s horníky přímo v těžební jámě Lomu ČSA
Foto: Hans Štembera
Popisek: ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Při prohlídce lomu ČSA hovořil ministr se zaměstnanci lomu a setkal se tu i s  mosteckým  primátorem Janem Paparegou, s generálním ředitelem společnosti Severní energetická, a. s., Petrem Kolmanem a místopředsedou hornických odborů Jaromírem Frantou.

„Opakuji, že v souvislosti s případným prolamováním těžebních limitů chci hovořit se všemi zainteresovanými stranami, s obcemi, s manažery těžařských společností, s odboráři i krajskou reprezentací. Na prolamování limitů jsou nejrozdílnější názory právě v okolí lomu ČSA, kde by varianty vedoucí k prolomení znamenaly zásahy do lidských obydlí. Proto jsem dnes vedl důležitou debatu právě se starosty Hory Svaté Kateřiny, Nové Vsi, Brandova i starostou Horního Jiřetína Vladimírem Buřtem,“ řekl ministr Jan Mládek. „Řekl jsem jim, že lidsky naprosto chápu jejich výhrady, ale že vláda, která bude rozhodovat, musí brát v potaz i další nesmírně důležité faktory, jako je zaměstnanost a zachování sociálního smíru v tomto regionu. Nicméně chtěl jsem se přímo na místě přesvědčit o rozsahu dopadů případného prolomení limitů a znát osobní názory starostů dotčených obcí," uvedl ministr Mládek.

Toho na Mostecko doprovázel vládní zmocněnec pro Ústecký a Moravskoslezský kraj Jiří Cienciala. „Současná situace představuje nejistotu jak pro obyvatele, tak pro těžební firmy a limituje rozvoj regionu. Od té doby, co jsem se detailně seznámil se situací kolem těžebních limitů a s názory obyvatel Ústeckého kraje, jsem zastáncem prolomení limitů, byl jsem jím také v době mého působení ve vládě a prosazuji tento názor stále. Pokračování těžby na lokalitě dolu ČSA považuji za nutné pro udržení ekonomického rozvoje i sociálního klidu. Řešení by však mělo být takové, aby byli všichni spokojeni, jak stát, tak těžaři a jejich zaměstnanci, tak i všichni lidé, kterých se to dotkne,“ řekl vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj Jiří Cienciala.

Letos se již podruhé ministr Mládek setkal s primátorem statutárního města Most Janem Paparegou. "Vyřešení otázky úpravy limitů těžby uhlí v našem regionu je pro jeho další život doslova osudové. Rozhodnutí, ať bude jakékoli, musí už konečně padnout. A nejen to, jestliže nebude korigováno rozhodnutí o limitech ve prospěch jejich zrušení, je třeba regionu pomoci řešit už tak nesnadnou sociální situaci, kterou případné neprolomení limitů ještě zhorší. Žádný návrh takového řešení jsme dosud bohužel od vlády neobdrželi,“ konstatoval primátor. Ministr Jan Mládek jednal i s jedním ze spolumajitelů Severní energetické, a. s. Janem Dienstlem a s generálním ředitelem společnosti Petrem Kolmanem.

„Panu ministrovi jsme deklarovali náš trvalý zájem na pokračování těžby v lomu ČSA. Seznámili jsme ho s návrhem společného podniku, díky kterému stát bude hrát zásadní roli ve využití uhlí za limity. Připravili jsme i návrh základních principů vyrovnání s občany a firmami v Horním Jiřetíně,“ uvedl po setkání s ministrem Mládkem generální ředitel Severní energetické, a. s., Petr Kolman. 

Jasné stanovisko k prolomení limitů od začátku diskuse zaujímají horničtí odboráři. Pro ně je jedinou přijatelnou variantou varianta č. IV, která počítá s úplným prolomením těžebních limitů. To potvrdil při jednání s ministrem Mládkem i místopředseda hornických odborů Jaroslav Franta. Při návštěvě Lomu ČSA se Jan Mládek setkal přímo v těžební jámě lomu se čtyřmi desítkami horníků. V živé diskusi ministr vyslechl řadu názorů horníků, které ale měly jeden společný jmenovatel a tím byly obavy o ztrátu zaměstnání. Mostecko je už nyní okresem s druhou největší nezaměstnaností v celé ČR, která nyní činí 12,7 %.

Podle analýz by neprolomení limitů jenom na Dole ČSA přineslo po roce 2020 ztrátu asi tisíce pracovních míst přímých zaměstnanců Severní energetické, dalšího tisíce míst mezi navázanými firmami a v celkovém kontextu by podle odhadů mohlo být ohroženo několik tisíc dalších pracovních míst v regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…