Ministr Zaorálek při návštěvě Myanmaru pozval paní Su Ťij do ČR

04.03.2016 13:03

Ministr zahraničních věcí ČR Lubomír Zaorálek navštívil ve dnech 27.- 29. února 2016 Republiku Myanmarský svaz. V hlavním městě Neipyijtó jednal s ministrem zahraničních věcí U Wunna Maung Lwinem a přijal ho také prezident U Thein Sein. Šéf české diplomacie se setkal také s předsedkyní politické strany Národní liga pro demokracii a nositelkou Nobelovy ceny míru Aun Schan Su Ťij. Národní liga pro demokracii získala v parlamentních volbách v listopadu 2015 většinu v myanmarském zákonodárném sboru.

Ministr Zaorálek při návštěvě Myanmaru pozval paní Su Ťij do ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Při jednáních s ministrem zahraničních věcí ministr Zaorálek ocenil, že dosud vládnoucí politická strana přijala výsledky nedávných parlamentních voleb a respektuje je. Ministr Zaorálek se sešel i s nově zvoleným předsedou dolní sněmovny parlamentu Unie U Win Myintem. "Předseda sněmovny mi řekl, že na práci v parlamentu se podle něj mají podílet všichni, bez ohledu na příslušnost k etnické skupině, vládě či opozici," řekl k setkání ministr Zaorálek.

Po schůzce s Aun Schan Su Ťij je ministr Zaorálek přesvědčen, že předsedkyně strany, která vyhrála loňské volby, má jasnou představu o hlavních problémech své země a ví, jak je řešit. V politické oblasti je její prioritou hladký transfer moci na novou administrativu. "Její sociálně-ekonomický program je především vytvářet pracovní místa a pozvednout úroveň vzdělaní. Chce také zastavit prohlubování sociálních nerovností v Myanmaru," doplnil ministr Zaorálek. Pozval zároveň Aun Schan Su Ťij do České republiky.

Ministr Lubomír Zaorálek a nositelka Nobelovy ceny za mír Aun Schan Su Ťij

Ministr Zaorálek zároveň během schůzek v Myanmaru své partnery ujistil, že Česká republika bude pokračovat v transformační spolupráci s jejich zemí.  Nabídl jim také pomoc při modernizaci barmského hospodářství.

V Rangúnu se šéf české diplomacie dále sešel se zástupci barmské občanské společnosti a také s Čechy, kteří v zemi žijí a pracují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

10:17 Správa železnic: Potenciálně nebezpečných dřevin podél tratí ubývá

Z blízkosti kolejí zmizelo v minulých měsících v přepočtu dalšího téměř půl milionu stromů. To je vý…