Ministr financí Ivan Pilný jednal se svým rakouským protějškem Hansem Jörgem Schellingem

07.09.2017 21:01

Ministři financí se sešli v době blížících se voleb v obou zemích.

Ministr financí Ivan Pilný jednal se svým rakouským protějškem Hansem Jörgem Schellingem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný

V Rakousku se předčasné volby do Národní rady konají v neděli 15. října, v České republice jsou řádné volby do Poslanecké sněmovny naplánovány na 20. a 21. října. Úvod jednání byl proto ve znamení debaty o předvolebních tématech. Za českou stranu se jednání dále zúčastnila Milena Hrdinková pověřená řízením sekce Mezinárodní vztahy a zástupce ředitele odboru Evropské unie Zbyněk Smetana. Hanse Jörga Schellinga doprovodil specialista na finanční trhy Bernard Perner a rakouský velvyslanec v České republice J. E. Alexander Grubmayr.

Hlavním tématem jednání bylo prohlubování hospodářské a měnové unie v EU, digitální trh a řešení některých souvisejících daňových otázek. Oba ministři potvrdili zájem a pokračující snahu o prosazení možnosti širšího uplatnění mechanismu reverse charge v rámci EU coby klíčového opatření v boji proti karuselovým podvodům na daních. Ivan Pilný navázal na dřívější jednání svého předchůdce Andreje Babiše s rakouským ministrem financí o reverse charge a diskutovali o možnostech společného jednání s Francií, která v rámci EU zůstává jediným oponentem českého návrhu. Oba ministři se bilaterálně informovali o svých postojích vzhledem k blížícímu se neformálnímu jednání Rady EU pro hospodářské a finanční záležitosti (ECOFIN), které se uskuteční 15. a 16. září v estonském Tallinu, kde se bude jednat právě o prohlubování Hospodářské a měnové unie a vztahu mezi eurozónou a ostatními členy EU. Ministr Schelling stejně jako ministr Pilný klade velký důraz na úzké vztahy států ve stejném regionu.

V neposlední řadě obě strany diskutovaly o Brexitu a shodly se na tom, že dosavadní progres ve vyjednáváních mezi EU a Velkou Británií je malý a jednání jsou pomalá. Česká republika i Rakousko jsou mezi zeměmi, které po Brexitu projevily zájem o přemístění Evropského orgánu pro bankovnictví z Londýna do svého hlavního města. Česká republika zastává názor, že je vhodné, aby EBA coby orgán pro celou EU byla nadále umístěna v zemi mimo eurozónu a chce stavět na oboustranně pozitivní zkušenosti s působením agentury GSA (Galielo) v ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…