Ministr financí navrhl změny v Zákoně o evidenci tržeb

24.11.2016 16:23

Ministerstvo financí v návaznosti na avizované rozšíření a zatraktivnění institutu takzvané paušální daně, které navrhuje s účinností od roku 2017 a kterou již doporučil schválit Rozpočtový výbor, předložilo návrh na promítnutí tohoto opatření do zákona o evidenci tržeb. Vzhledem k tomu, že institut paušální daně spočívá v možnosti podnikatele dohodnout se dopředu s Finančním úřadem na výši zaplacené daně z příjmů, vzniká tím prostor pro vynětí některých skupin z povinnosti evidovat tržby.

Ministr financí navrhl změny v Zákoně o evidenci tržeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Fyzické osoby, které budou mít daň stanovenu paušální částkou a zároveň výše jejich tržeb bude menší než 250 tis. Kč ročně, budou z evidence tržeb vyňaty. Limit 250 tis. Kč ročních příjmů vychází z přibližného propočtu z průměrné mzdy očištěné o platy manažerů (mediánová mzda). Důvodem tohoto vynětí je skutečnost, že pro tento speciální způsob zdanění není pro Finanční správu znalost přesných příjmů a výdajů podnikatele relevantní. Ministerstvo financí nepředpokládá, že by se toto opatření vztahovalo na subjekty spadající do 1. vlny evidence tržeb, nicméně i tyto budou mít možnost požádat o stanovení paušální daně, a to po účinnosti daňového balíčku (pravděpodobně od 1. dubna 2017).

Ministerstvo financí tímto krokem reaguje na ohlasy ze strany malých podnikatelů, kteří po avizovaném zatraktivnění institutu paušální daně o tento způsob danění projevili zájem. Zatímco dosud tohoto institutu využívalo méně než 40 subjektů, po odstranění legislativních bariér a vytvoření praktického návodu a metodiky, jak si o tuto možnost zažádat, očekáváme mnohonásobně vyšší zájem. „Reagujeme tím také na stále častější ohlasy podnikatelů, pro které je paušální zdanění, byť, jak deklarují -na podstatně vyšší úrovni než jejich současná daňová povinnost -přijatelné a žádoucí řešení. Důvodem je výrazný úbytek administrativy, úspora času, nákladů a v neposlední řadě možnost lepšího plánování finančních toků“, řekl generální ředitel GFŘ Martin Janeček. „Takovéto rozhodnutí daňového subjektu je pro Finanční správu přijatelné a žádoucí řešení a rádi mu vyjdeme vstříc“, dodal Martin Janeček. „Tento institut promítáme do zákona o evidence tržeb v souvislosti s právě finalizovaným daňovým balíčkem pro rok 2017, který jde příští týden do druhého čtení v Poslanecké sněmovně, a který je posledním legislativním nosičem této vlády v oblasti daní“, upřesnila náměstkyně pro daně a cla Alena Schillerová.

Podle pozměňovacího návrhu k zákonu o evidenci tržeb budou přechodných ustanovení moci využít v zásadě všichni, kdo zažádají o § 7a Zákona o dani z příjmu a naplňují daný limit. Do doby vyřízení žádosti budou evidence tržeb zproštěni. Vynětí bude vzhledem k účinnosti daňového balíčku a stanovenému stropu uplatnitelné především pro poplatníky ve 3. a 4. fázi, na které opatření primárně míří, v ojedinělých případech také poplatníky evidující ve 2. fázi. Poplatníci, kterým vznikne povinnost v 1. fázi evidence tržeb, budou muset evidovat minimálně do účinnosti daňového balíčku. Institutu budou moci využít také ti, co své podnikání realizují sezónně.

Doplňuje se též změna § 7a Zákona o dani z příjmu týkající se nově vzniklých podnikatelů, Ti budou mít možnost podat žádost o stanovení daně paušální částkou nejpozději v okamžiku registrace k dani z příjmů - nemusí evidovat do okamžiku, než správce daně rozhodne
- pokud jim daň paušální částkou stanoví, dál neevidují, 
- pokud jim daň paušální částkou nestanoví, začnou po skončení řízení o stanovení daně paušální částkou evidovat.

Pozměňovací návrh obsahuje také návrh na vyloučení plateb prováděných platební kartou prostřednictvím internetu. „Cílem je zjednodušit praxi pro e-shopy, které budou muset evidovat defacto pouze v případě osobního převzetí zboží na pobočce“, uvedl ministr financí Andrej Babiš. Ministerstvo financí k tomuto kroku přistoupilo s dostatečným předstihem před 2. vlnou EET, do které zásilkový prodej spadá, a to především z důvodu, že zajištění evidence všech typů plateb představuje pro řadu poplatníků technický problém odstranitelný jen s vynaložením nepřiměřených nákladů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…