Ministryně Karla Šlechtová zahájila konferenci o bydlení v životaschopných městech, Evropský Habitat

16.03.2016 15:37

2016 Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová zahájila regionální konferenci OSN Evropský Habitat s tématem Bydlení v životaschopných městech.

Ministryně Karla Šlechtová zahájila konferenci o bydlení v životaschopných městech, Evropský Habitat
Foto: MMR
Popisek: Ministryně Karla Šlechtová zahájila konferenci o bydlení v životaschopných městech, Evropský Habitat

Stanovení jasné vize a navazující strategie budování životaschopných sídel bude tématem diskusí následujících tří dnů Evropského Habitatu. Zájem předních urbanistických expertů i veřejnosti potvrzují tisíce registrovaných účastníků z celého světa. Odborné debaty v Kongresovém centru doplní bohatý doprovodný program včetně výstavy 3D modelů staveb studentů Českého vysokého učení technického, či kreseb dětí na téma Město, ve kterém chci žít.

Úvodní řečí zahajovacího zasedání zahájila před tisícovkami odborníků ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová dnes 15 minut po desáté hodině regionální konferenci OSN Evropský Habitat v pražském Kongresovém centru. „Je mi velkou ctí, že právě naše malá země v srdci Evropy dostala šanci hostit odbornou konferenci světového významu,“ uvedla téma bydlení v životaschopných městech ministryně Šlechtová. Aktuálnost tématu potvrzují tisíce registrovaných návštěvníků, zástupců 56 členských zemí, ale také odborníků z oblasti urbanismu, akademiků, politiků a zástupců samospráv.

„Evropský Habitat není jednorázovou akcí, je součástí přípravného procesu celosvětové konference Habitat III. a mým cílem je, aby si všichni účastníci odnesli užitečné myšlenky a názory, které v budoucnosti využijí ve své praxi. To je pro mne, člověka odpovědného za rozvoj měst a obcí, architekturu, ale i za turismus v České republice velmi důležité,“ komentovala Šlechtová záměr, se kterým je Evropský Habitat v Praze pořádán. „Není to nemovitost, co tvoří bázi, ale jsou to podmínky, které určujeme společně. A právě ty dělají celkový dojem a určují, jak budeme bydlet a především kde budou obyvatelé chtít žít.“  Úkolem konference Evropský Habitat je stanovit, jakými cestami směřovat rozvoj měst. Pro rozvoj je nutná jasná strategie, navazující na stanovenou vizi. Jen pokud jsou zohledněny základní funkce města i ekonomické aspekty, mohou se města rozvíjet a být příjemnými místy, kde obyvatelé chtějí žít. Téma, které budou odborníci v následujících třech dnech diskutovat, navazuje přímo na odkaz císaře Karla IV., jednoho z největších urbanistů české historie s jasnou vizí a konkrétními cíli. I přes odlišnou dynamiku dnešní doby je rozvoj měst stále postaven na jasné vizi a na ní navazující strategii. Bez ní životaschopná města nelze budovat.

Účastníky v rámci zahajovacího zasedání přivítal také generální tajemník konference Habitat III. Joan Clos, který zdůraznil fenomén planetární transformace a urbanizace v následujících 20 letech. „Dnes žije ve městech 3,5 milionu obyvatel a předpokladem pro následujících 50 let je dvojnásobek obyvatel planety žijících ve městech. Je velkou výzvou se na tento nárůst obyvatel žijících ve městech připravit,“ řekl Clos ve svém zahajovacím vystoupení.

Jan Gehl, známý dánský architekt, představil v rámci zahájení Evropského Habitatu představu životaschopných měst ve 21. století. V souladu s projevem ministryně zdůraznil fakt, že města je nutné budovat a rozvíjet především pro jejich obyvatele, pro lidi. „Jsem architekt. Ale až sňatkem se socioložkou jsem získal širší pohled na sídla. Všichni jsme navrhovali jen stavby, dělali vizualizace bez lidí, fotili realizace v časných ranních hodinách, aby tam nepřekáželi obyvatelé,“ řekl Gehl. „Ale jsou to právě obyvatelé, kdo tvoří město,“ popsal klíčovou roli obyvatel a jejich požadavků pro budování úspěšného, životaschopného moderního města. Gehlovy práce, které se věnují právě obyvatelnosti měst a jejich vlivu na obyvatele předurčily i název celé konference, Bydlení v životaschopných městech.

Úvodní zasedání Evropského habitatu vyslechlo ve Forum Hall více než 1000 posluchačů. Program konference bude pokračovat odbornými diskusemi, ale i bohatým doprovodným programem včetně výstav 3D modelů staveb Smíchova z ateliérů studentů Českého vysokého učení technického, nebo kreseb dětí na téma Jak si představuji město, ve kterém chci bydlet.

Celý program konference Habitat ke stažení ZDE.

Zahajovací proslov ministryně Karly Šlechtové na konferenci OSN Evropský Habitat

Vážené paní ministryně a pánové ministři, pane generální tajemníku, pane výkonný tajemníku, starostové, profesoři, milí delegáti ze zemí blízkých i vzdálených, milí hosté, dámy a pánové!

Úvod

Dovolte mi, abych Vás co nejsrdečněji přivítala v České republice v Praze. Velmi si vážím Vaší hojné účasti. Jsem velmi hrdá, že Česká republika uspěla ve výzvě Organizace spojených národů na organizaci konference, která nese název „Evropský Habitat“ a která je jednou z řady konferencí zařazených do přípravy na třetí celosvětovou konferenci Organizace spojených národů o bydlení a udržitelném rozvoji měst - tzv. „Habitat III“. Ta se bude konat za půl roku - v říjnu v Quitu v Ekvádoru.

Co znamená Evropský Habitat a jaké země jsou v něm zahrnuty?

Naše třídenní pražská konference je setkáním regionu zahrnujícího 56 členských zemí Evropské hospodářské komise OSN. Je to skupina států prakticky z celé severní polokoule. Je to unikátní složení zemí, které má nejen dlouhou historii, ale vyvíjí řadu konkrétních aktivit - mimo jiné právě v oblasti bydlení a rozvoje měst.

Jsem velmi potěšena, že zájem o tuto konferenci přesáhl hranice regionu, protože jsou zde účastníci z celého světa.

Dokazuje to, že téma udržitelného rozvoje měst a bydlení je opravdu aktuálním a významným tématem, které je v centru pozornosti. To mě – jako ministryni odpovědnou mj. za problematiku bydlení, regionálního rozvoje, územního plánování, stavební politiky, turismu a evropských dotací – velmi těší.

Dalším důvodem velikosti a významu tohoto setkání je nepochybně skutečnost, že „Evropský Habitat“ není jednorázovým regionálním setkáním nad problematikou bydlení a rozvoje měst.

Naopak – tato konference, „Evropský Habitat“ je logickým krokem v řadě aktivit a projektů v této oblasti, které 56 států Evropské hospodářské komise dlouhodobě realizují. V podstatě příprava konference „Habitat III“ začala v tomto regionu již v roce 2013 při schválení „Strategie udržitelného bydlení pro období 2014 – 2020“ a následně schválením „Ženevské Charty OSN o udržitelném bydlení“, která byla oficiálně podpořena všemi státy regionu v dubnu loňského roku jako regionální příspěvek k „Habitatu III“. Výstupem této dnešní konference – „Evropského Habitatu“ - bude tzv. „Pražská deklarace“. Ta bude představovat další regionální příspěvek pro celosvětový summit „Habitat III“.

Státy regionu se podílely na přípravě návrhu této deklarace, která tak odráží výsledek procesu a dialogu a já pevně věřím, že je to dobrý základ pro vyjednávání o konečné podobě deklarace. Pražská deklarace Vám bude odpoledne představena.

Význam měst pro Evropský region – téměř 60 zemí - je zcela zásadní. Tento region je domovem pro téměř půldruhé miliardy lidí, což představuje 17 % světové populace. Nachází se zde přes 260 měst s více než půl miliónem obyvatel a vzniká zde přes 40 % světového hrubého domácího produktu. Na summitu OSN v září 2015 v New Yorku se všechny členské státy OSN zavázaly k naplňování Cílů udržitelného rozvoje v rámci schválené „Agendy 2030“. Jeden z cílů Agendy 2030 je cíl č. 11, který je přímo zaměřen na města. A naše dnešní konference slouží mimo jiné i k diskusi o naplňování tohoto cíle.

Co budeme během této třídenní konference diskutovat?

• Jaký bude vývoj měst v tomto regionu v následujících letech?
• Jak zajistit dostupné bydlení pro obyvatele měst?
• Jak se projeví stárnutí měst?
• Jaký význam mají veřejné prostory ve městech?
• Jak mohou vývoj v nejbližších letech ovlivnit moderní informační a komunikační technologie?
• Jak efektivně podpořit bezpečnou a dostupnou veřejnou dopravu?
• Jaký je obsah pojmu „udržitelná urbanizace“?
• Jaká je role politiků na různých úrovních veřejné správy?
• Existují některé inovativní finanční systémy nebo nástroje pro rozvoj bydlení a veřejných služeb?

To jsou některé z otázek, na něž budou hledat odpovědi osobnosti z různých sfér – politikové, architekti, urbanisté, úředníci i zástupci nevládní a soukromé sféry. Tato konference má sloužit k tomu, abychom mohli hledat odpovědi společně.

Snažili jsme se sestavit jednotlivé panelové diskuse co nejpestřeji, abyste – vy účastníci a posluchači – slyšeli co nejširší spektrum názorů osobností.

Něco málo o České republice

Česká republika je značně urbanizovanou zemí a města a obce zde hrají významnou úlohu. Ačkoli nejsme zemí velkou co do rozlohy ani počtu obyvatel - 10,5 mil. obyvatel, 84. země na světě, máme 14 krajů a máme i poměrně vysoký počet obcí – přes 6 tisíc. Počet obcí je na takto malou zemi enormní.

Mé ministerstvo - Ministerstvo pro místní rozvoj - se snaží hledat taková řešení, která povedou ke spolupráci v rámci území. Snažíme se cílit na konkrétní problémy, které nás brzdí v udržitelném růstu, například formou integrovaných nástrojů. Silným tématem, které v kontextu dnešní konference považuji za potřebné vyzdvihnout, je téma dostupnosti a to celkově: dostupnosti k bydlení, k veřejným službám, k cestování a ke kultuře. Osobně cílím především na funkční města bez vyloučených lokalit či oblastí.

Letos si v České republice připomínáme 700. výročí narození významné historické osoby evropského rozměru - císaře Karla IV. Byl nejen velkým státníkem, ale i fenomenálním urbanistou. Určitě by byl i on potěšen, kdyby viděl, že je to právě Praha, která hostí tuto mimořádnou konferenci, u které, stejně jako u něj, je vizionářský pohled do budoucnosti.

Vývoj měst je v dnešní době ale mnohem dynamičtější než za Karla IV. Nutnost vize však zůstává; a zůstává i potřeba umět reagovat na vývoj doby.

O čem vlastně je vývoj měst v našich státech – o tom, co říká uskupení, vláda, starosta či jak vůbec probíhá vývoj a rozvoj měst?

Umíme si říci, že děláme vše pro to, aby se našim občanům žilo v našich městech dobře?

A víme vůbec, co vše můžeme pro naše občany dělat?

Umíme využít všech svých možností?

Umíme jít potřebám občanů vstříc?

Dokážeme hledět do budoucnosti a neztratit přitom smysl pro realitu?

Jen ti, kteří mají odvážné vize, mohou proměňovat města v místa, v nichž se dobře žije. Jsem proto velmi ráda, že mé pozvání ke klíčovému odbornému projevu přijal pan profesor Jan Gehl. Jeho knihy s vizemi „měst pro lidi“ zdůrazňují městský život a souvislost fyzického prostředí s lidským chováním. Při plánování měst musí mít život ve městě klíčovou roli stejně jako úcta k lidem v jeho prostoru. Ráda přiznávám, že jeho knihy – kterých vyšla v České republice řada – nás inspirovaly při hledání názvu konference „Evropský Habitat“ – „Bydlení v životaschopných městech“. Jen tam, kde se dobře bydlí, kde se dobře žije - přičemž bydlení ve městě neznamená jen mít „byt“ jako střechu nad hlavou - znamená zdravý a bezpečný domov.

Je povinností nás všech – politiků, architektů, plánovačů i dalších aktérů o taková města trvale usilovat. Jakými cestami, o tom budeme diskutovat během této konference.

Vaše účast je silný signál, že jsme připraveni diskutovat, shodnout se a prosazovat změny potřebné pro to, aby města naplnila moderní potřeby, stala se více atraktivní pro život, pro vytváření pracovních míst, pro dobré bydlení.

Ráda bych poděkovala vám - účastníkům za mimořádnou aktivitu již před zahájením konference. Výsledkem vašeho zájmu je téměř sto doprovodných a paralelních akcí připravených pro celkem 250 hodin otevřených debat ve více než 40 tisících m2 plochy tohoto Kongresového centra. Během plenárních jednání vystoupí kolem 50 řečníků; další desítky jich bude diskutovat v dalších sálech.

Děkuji také všem, kteří si dali práci s přípravou řady výstav, publikací a jiných informací. Nezapomeňte si prohlédnout neuvěřitelné malby dětí na téma „město mých snů“ – protože to jsou vize budoucích generací… A pro ně to děláme.

Dámy a pánové,

cituji aténského filosofa Thukýdida, který již před 7 tisíci lety zdůrazňoval, že „Jsou to lidé, co tvoří město; nikoliv zdi“.

„Města pro lidi“ 21. století tak vlastně nejsou novým principem; jen na to lidstvo – možná – ve 20. století – v opojení dopravním rozvojem tak trochu pozapomnělo. Diskutujme proto, ve druhé dekádě 21. Století, o tom, jak vrátit města lidem a jak v nich kvalitně bydlet a dobře žít.

Musíme všichni cílit na funkční města a to bez vyloučených lokalit. Nechceme vybydlená centra. Chceme města, aby v nich žili naši občané rádi.

Těším se na vaše názory, diskuse a polemiky.

Děkuji vám za pozornost a tímto za hostující zemi - Českou republiku - prohlašuji konferenci „Evropský Habitat“ za zahájenou.

Thank you very much.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…