Ministryně Šlechtová: Směřujeme k ukončení stávajícího systému elektronických tržišť

04.06.2016 11:45

Stovky proškolených osob a desítky registrovaných uživatelů v Národním elektronickém nástroji (NEN), který slouží pro elektronické zadávání veřejných zakázek. Ministryně Šlechtová tento týden předložila na vládě zprávu o fungování nástroje za rok 2015.

Ministryně Šlechtová: Směřujeme k ukončení stávajícího systému elektronických tržišť
Foto: MMR, mg
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

„Spuštěním Národního elektronického nástroje jsme učinili významný krok v procesu podpory elektronického zadávání veřejných zakázek. V minulém roce jsme zajistili realizaci vzdělávací a informační kampaně, díky které bylo proškoleno přes 350 osob napříč různými subjekty. Nyní máme registrováno přes 290 zadavatelů, 290 dodavatelů a systém využívá přes 1400 uživatelů. Zároveň jsou nyní v NEN zakázky v hodnotě přesahující 8 miliard korun. Tyto hodnoty se budou postupně navyšovat,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.
 
Ministryně Šlechtová předložila začátkem týdne na vládě zprávu o fungování Národního elektronického nástroje pro zadávání veřejných zakázek v období za předcházející kalendářní rok (2015). Zpráva obsahuje především informace o činnosti Ministerstva pro místní rozvoj v oblasti správy NEN v návaznosti na úkoly a opatření jeho správ. Ke konci minulého roku bylo v rámci rutinního provozu  registrováno v NEN celkem 250 zadavatelů a 98 dodavatelů. Zadavatelé v období od 1. 8. 2015 do konce roku 2015 realizovali v NEN celkem 109 zadávacích řízení (veřejných zakázek), z toho 64 veřejných zakázek bylo do konce roku zadáno. Celkový finanční objem veřejných zakázek v NEN, které byly ke konci roku 2015 ve stavu Zadán/Plnění, byl ve výši 81 892 506,14 Kč bez DPH.
 
„V příštím roce se bude pozornost zaměřovat na aktualizaci systému vyplývající z nového zákona o zadávání veřejných zakázek, dále také na zajištění realizace legislativně technických a metodických opatření směřující k ukončení stávajícího systému elektronických tržišť a usnesením vlády stanovit NEN jako centrální státní tržiště,“ dodala Karla Šlechtová.
 
Předložena byla i zpráva o fungování elektronických tržišť veřejné správy za rok 2015. V minulém roce bylo na e-tržištích zadáno téměř 60 tis. veřejných zakázek o celkové hodnotě 9,18 mld. Kč bez DPH. Nejvíce se dle druhu zadávaly zakázky na dodávky a nejčastěji využívaný druh zadávacího řízení byla veřejná zakázka malého rozsahu – otevřená výzva. V necelých 94 % zadavatelé určili jako hodnotící kritérium nejnižší nabídkovou cenu a téměř 70 % využívá automatickou metodu hodnocení. Náklady MMR na základní služby poskytované e-tržišti činily v roce 2015 41,59 mil. Kč s DPH.
 
Systém NEN je v ostrém provozu dostupný na internetové adrese: https://nen.nipez.cz 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…