Moduly pozemního i leteckého hašení pomáhají dál s hasebními pracemi v Řecku

28.08.2023 11:17 | Tisková zpráva

Shrnutí činností českých modulů pozemního a leteckého hašení, které pomáhají se zvládnutím rozsáhlých lesních požárů v Řecku.

Moduly pozemního i leteckého hašení pomáhají dál s hasebními pracemi v Řecku
Foto: HZS ČR
Popisek: logo Hasičského záchranného sboru České republiky

Pozemní modul hašení

Českému týmu se podařilo udržet oblast kolem vesnice Dadia nezasaženou, včera bylo území předáno Řekům jako bezpečné a hasiči jej opustili. Dále prováděl průzkumný tým obhlídku okolních oblastí určených místními autoritami. Během toho však došlo k vývoji, další průzkum nasměroval hasiče na sever od domácí vojenské základny Provatonas, kde jsou ubytováni. Objevil se zde kouř v důsledku požáru. Místo je vzdušnou čarou na vzdálenost asi 4 kilometrů od základny.

Velitel odřadu vyslal na daný úsek všechny tři segmenty (45 hasičů), kteří byli zaměstnáni v průběhu celého dne hasebními pracemi právě v tomto místě. Přístup byl obtížný v hornatém a členitém terénu. Požární technika se dostala k úpatí kopců, dále museli pokračovat hasiči po svých a k přepravě technických prostředků využívali terénní čtyřkolky. Nasazení českého týmu probíhalo vždy v kooperaci s nám přiděleným řeckým styčným důstojníkem.

Anketa

Vnímáte Alexandra Dubčeka jako kladnou postavu našich dějin?

54%
41%
hlasovalo: 10691 lidí

Celý tým je v pořádku a bez zranění. Zásahová technika prošla díky mechanikům a servisním pracovníkům v týmu údržbou a drobnými opravami, jednalo se o běžné provozní záležitosti.

Modul leteckého hašení

Vrtulník Black Hawk je stále nasazen v oblasti Distomo. Nelétá v oblasti sám, v dané lokalitě operuje leteckých prostředků více a celý letecký provoz je řízen z úrovně armády. Vrtulník, vyslaný Českou republikou, je zapojován do formací, například v sobotu létal společně s dalšími dvěma vrtulníky. Konkrétní místo nasazení je vždy oznámeno na ranním společném meetingu na letišti, kde probíhá také předletová kontrola, čištění motoru od slané vody a následně se čeká na povolení ke vzletu.

V dohledné době čeká vrtulník povinná komplexní prohlídka, v ten den by to tak znamenalo pro modul leteckého hašení jednodenní pauzu.

Prostřednictvím MV-GŘ HZS ČR je Čeká republika dále v kontaktu s evropským Centrem pro koordinaci odezvy na mimořádné události ohledně dalšího působení obou modulů a jejich případného střídání. Informace o dalším nasazení českých hasičů v Řecku očekáváme začátkem nadcházejícího týdne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na Energetické burze ČMKB

9:33 17. týden na Energetické burze ČMKB

Na Českomoravské komoditní burze Kladno (ČMKB) byly v 17. týdnu uzavřeny kontrakty na dodávku 441 ti…