Moravská zemská knihovna: Oči Brna - Barbora Markéta Eliášová. Cesty do země květů

01.01.2020 14:10

Cyklus Oči Brna v Moravské zemské knihovně představuje další ze zajímavých osobností – spisovatelku, překladatelku, cestovatelku, novinářku a fotografku Barboru Markétu Eliášovou. Ženu, která začátkem minulého století několikrát objela svět a na základě svých zkušeností zaznamenala mnohá autentická svědectví ve svých reportážích, v denících i na fotografiích.

Moravská zemská knihovna: Oči Brna - Barbora Markéta Eliášová. Cesty do země květů
Foto: mzk.cz
Popisek: Moravská zemská knihovna - logo

Barbora Markéta Eliášová (2. 11. 1874 – 27. 4. 1957) se narodila v malé moravské vesničce Jiříkovice u Brna, dobový tisk ji označuje jako první českou cestovatelku kolem světa. „Eliášová vstoupila do života se stigmatem nemanželského dítěte, brzy osiřela a dětství prožila u pěstounů jako obecní sirotek. Nejprve žila u svých příbuzných, později ji obec ve snaze ušetřit předala statkáři Jiřímu Liškutinovi, který byl ochoten se jí ujmout za nižší finanční podporu,“ uvádí historička Martina Krajíčková, kurátorka z Muzea Brněnska. Talentované dívky si všimnul místní učitel a umožnil jí studium cizích jazyků, jejichž výukou se později i živila.

Pro cestování ji nadchnul zkušený dobrodruh a rozhodnutí zpečetila snaha zotavit se po náhlém úmrtí několika blízkých. Z jejich výprav vznikla řada knih cestopisných reportáží, které jsou cenné nejen způsobem vypravování sledujícím zážitky z putování a přibližujícím setkávání se s jinými kulturami. Například zážitky z Japonska jsou psané nikoliv z pohledu pozorovatele, ale z perspektivy člověka, který sdílí život s místní komunitou. „Je jednou z prvních žen, které své cesty financovaly z vlastních prostředků a cestovaly bez mužského doprovodu, je také schopna přinést jiný pohled na realitu, než v té době nabízeli mužští kolegové- cestovatelé,“ říká Romana Macháčková, druhá z kurátorek. B. M. Eliášová byla také autorkou beletristických knih pro mládež, jedné divadelní hry, učebnic angličtiny a z řady překladů.

Oči Brna představí B. M. Eliášovou nejen jako spisovatelku, ale také jako fotografku a reportérku. Knihy, osobní materiály, fotografie i ukázky z rukopisů jsou k vidění ve foyer Moravské zemské knihovny od 10. prosince 2019 do 15. února 2020. Součástí jsou samozřejmě i doprovodné akce a mimořádně i katalog– Barbora Markéta Eliášová. Cesty do země květů.

Výstava byla připravena ve spolupráci s Muzeem Brněnska – Muzeem ve Šlapanicích.

Doprovodný program v MZK:

Nečekaná setkání B. M. Eliášové – Česká cestovatelka v meziválečném Japonsku
Přednáška Lukáše Bruny, japanologa v současné době působícího na univerzitě Jissen Women's University v Tokiu
6. ledna 2020 v 17 hod.

Z Jiříkovic až na konec světa
Životní osudy „první české cestovatelky“ kolem světa, rodačky z Jiříkovic u Brna
Přednáška Martiny Krajíčkové, historička Muzea ve Šlapanicích
28. ledna 2020 v 17 hod.

Z deníků první české cestovatelky Barbory Markéty Eliášové
Malý exkurz do niterného světa zcestovalé, moderní ženy, spisovatelky a novinářky 1. poloviny 20. století.
Přednáška Romany Macháčkové, literární historičky
4. února 2020 v 17 hod.

Barbora Markéta Eliášová v textech a vzpomínkách
Zakončení Očí Brna: Barbora Markéta Eliášová. Cesty do země květů.
11. února 2020 v 17 hod.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…