Moravské zemské muzeum: Tváří v tvář osobnostem baroka

02.01.2021 7:38

V období baroka tvořily portréty neodmyslitelnou součást interiérů šlechtických rezidencí i městských paláců. Také dnes se s nimi setkáváme při prohlídkách hradů a zámků, při návštěvách muzeí a galerií.

Moravské zemské muzeum: Tváří v tvář osobnostem baroka
Foto: mzm.cz
Popisek: Moravské zemské muzeum - logo

Co však tato díla sdělují soudobému divákovi? Většina z nás se zaměří na podobu zachycené osobnosti, dokážeme ocenit malířský přednes, živost provedení, propracované detaily. „V době svého vzniku však měla každá podobizna svou specifickou informační hodnotu. Díla se vztahovala ke konkrétním životním událostem a etapám, zaznamenávala společenské postavení, funkce, hodnosti, zájmy a záliby portrétovaných i dobové konvence. A právě na tento aspekt portrétní tvorby je výstava Tváří v tvář zaměřena,“ upřesňuje kurátorka výstavy Mgr. Zuzana Macurová, Ph.D. z Moravského zemského muzea.

Na rozdíl od jiných výstav není přehlídka primárně zaměřena na umělecké kvality, ale na společenské funkce portrétu. Prezentováno je zde na šest desítek podobizen z moravských a českých sbírek, které divákovi přiblíží pestrou škálu barokních šlechtických portrétů, jejich rozmanitých typů, významů a funkcí. Například podobizny vladaře a členů jeho rodiny tvořily zcela samozřejmou součást uměleckého mobiliáře šlechtických sídel, symbolizovaly loajalitu k vládnoucí dynastii a zároveň sloužily jako vzor, který šlechta následovala ve své vlastní vizuální prezentaci. Jaké jsou základní typy aristokratického portrétu? „Jednoznačně vede celofigurová podobizna určená pro hlavní sály rodových rezidencí. Měla ukázat na postavení zobrazené osoby. Ovšem zajímavé jsou i menší formáty, které bývají civilnější a kromě zásluh a hodností zobrazují třeba i záliby portrétovaných. Populární byly rovněž portréty v kostýmech historických postav. Naopak některé na první pohled tradičněji pojaté podobizny v sobě nesou jinotajný obsah odkazující například na roční období čí přírodní živly,“ vysvětluje Zuzana Macurová. A nechybí ani děti, ty jsou zobrazovány především jako pokračovatelé rodové slávy.

A tak, než se začátkem příští sezóny vypravíte na Bouzov či na zámky na Loiře, navštivte Tváří v tvář v Moravském zemském muzeu. Výstava vám možná otevře oči pro zcela nový pohled.

Díla na výstavu zapůjčili: Národní památkový ústav, Národní muzeum, Moravská galerie v Brně, Městské muzeum a galerie v Poličce, Regionální muzeum v Mikulově, paní Mercedes Dietrichstein a Numismatické oddělení Moravského zemského muzea.

Výstava navazuje na publikaci Tváří v tvář: Barokní portrét v zemích Koruny české (eds. Zuzana Macurová – Lenka Stolárová – Vít Vlnas), kterou vydalo Moravské zemské muzeum roku 2017. Na rozdíl od knihy však budou na výstavě prezentována především díla spjatá s moravským prostředím – autorstvím, vlastnictvím a zejména osobou portrétovaného.

Tváří v tvář. Aristokratický portrét v baroku.
Dietrichsteinský palác, Zelný trh 8, Brno
9. prosince 2020 – 14. března 2021

Výstava se koná pod záštitou Ministerstva kultury České republiky.

Všechny objekty Moravského zemského muzea jsou od 18. prosince 2020 uzavřeny

Vážení návštěvníci, na základě nových opatření Vlády ČR jsou od 18. prosince 2020 všechny objekty Moravského zemského muzea uzavřeny. Děkujeme, že nám zachováváte přízeň, a zveme vás k prohlídce našeho Virtuálního muzea. Nově jsme pro vás připravili virtuální výstavu Račte vstoupit do divadla. Přečíst si můžete rovněž nové vydání M revue Moravského zemského muzea 2/2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…