Moravské zemské muzeum oslaví dvě staletí služby vědě a kultuře

29.07.2017 7:28

V sobotu 29. července uplyne přesně 200 let od založení tehdejšího Františkova, dnešního Moravského zemského muzea.

Moravské zemské muzeum oslaví dvě staletí služby vědě a kultuře
Foto: mzm.cz
Popisek: Moravské zemské muzeum - logo

Vyvrcholení oslav tohoto významného výročí se uskuteční 9. září, kdy je připraven bohatý program na Zelném trhu a ve všech výstavních budovách muzea.

Památné datum bude připomenuto již tuto sobotu 29. července, kdy bude všem návštěvníkům umožněn volný vstup do všech brněnských i mimobrněnských objektů muzea. Na dvou místech – v Dietrichsteinském paláci a v Pavilonu Anthropos – je pak připraveno pamětní razítko pro všechny návštěvníky i sběratele. Toto výročí připomíná již takřka rok série komorních výstav v Dietrichsteinském paláci, kterými jednotlivá oddělení představují svůj sběratelský i vědeckovýzkumný profil, stejně jako nejzajímavější předměty ze svých sbírek. Aktuálně je to expozice Botanického oddělení Přírodovědného muzea MZM.

Moravské zemské muzeum je největší a nejstarší zemskou paměťovou institucí, ve svých sbírkách uchovává přes 6 milionů sbírkových předmětů, mimo jiné i tak vzácné exponáty, jako jsou Věstonická venuše, venuše ze Střelic, nálezy z hrobu barbarského knížete z Blučiny, klenoty z hrobů velkomoravské nobility, ale i pluh manželů Trnkových ze Slavíkovic, kterým císař Josef II. vyoral slavnou brázdu na jejich políčku v srpnu 1769. Také botanický herbář Münch-Bellinghausena, Schwabova zoologická sbírka, paleontologická sbírka F. Katholického, mineralogická sbírka knížete A. Liechtensteina, mimořádně vzácná kolekce mincí a vyznamenání, kompletní pozůstalost Leoše Janáčka, stejně jako předměty z bratrské tiskárny v Kralicích nad Oslavou nebo dokumenty z majetku Pavla Kohouta, filozofky Boženy Komárkové, spisovatele a politika Jiřího Gruši a dalších osobnosti disentů druhé poloviny 20. století.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…