Moravské zemské muzeum slaví a připravuje novou stálou expozici

09.09.2017 18:08

V rámci oslav dvou století existence Moravského zemského muzea bude v Dietrichsteinském paláci – zatím mimořádně – otevřena nová stálá expozice o novodobých dějinách Moravy či výstava o dějinách sběratelství. Jubileum připomenou také v Památníku Leoše Janáčka, Paláci šlechtičen a v Anthroposu.

Moravské zemské muzeum slaví a připravuje novou stálou expozici
Foto: mzm.cz
Popisek: Moravské zemské muzeum - logo

Slavit dvě stě let od svého založení v červenci 1817 začalo Moravské zemské muzeum už před rokem – od září 2016 až do konce letošního roku postupně prezentuje v Sále Karla Valocha v Dietrichsteinském paláci svá jednotlivá oddělení, momentálně Oddělení dějin hudby (do 10. 9.).

Dárek sobě i návštěvníkům nadělilo muzeum v podobě nové stálé expozice, nazvané Středoevropská křižovatka: Morava ve 20. století. Je rozdělena do deseti tematických okruhů, zahrnuje období zhruba od sklonku 19. století po vstup naší země do Evropské unie a snaží se komplexně pojmout politické, kulturní a sociální dějiny Moravy i ve středoevropském kontextu. Podílelo se na ní 25 historiků nejen z MZM, ale i z Masarykovy univerzity, JAMU a dalších institucí, jejichž cílem je přiblížit návštěvníkům moderní dějiny také moderní formou.

„Hojně se zde pracuje s pestrou a různorodou grafikou a dotykovými monitory. Expozici budou tvořit zajímavé scénické stavby a budou se zde promítat filmové dobové záběry. Součástí projektu je i devět komiksově zpracovaných příběhů od výtvarnice Lucie Lomové, která je také autorkou portrétů čtyřiceti významných moravských osobností 20. století,“ popsala Eva Pánková a dodala, že jistě největším vystavovaným předmětem bude originální práškovací letoun Zlín Z-37 Čmelák.

Do počátků muzea a muzejnictví přenese návštěvníky i nová výstava v Dietrichsteinském paláci s výmluvným názvem Chvála sběratelství: 200 let služby moravské kultuře a vědě. Prostor k prezentaci dostanou v paláci také dvě největší paměťové instituce Kraje Vysočina – Muzeum Vysočiny Jihlava a Muzeum Vysočiny Třebíč. A pozadu nezůstanou ani další prostory muzea. Památník Leoše Janáčka ožije klavírním vystoupením Patrika Červáka, v Paláci šlechtičen vystoupí Slovácký krúžek a v Pavilonu Anthropos zazní pravěké hudební nástroje. Z centra města – z Rašínovy ulice – bude zájemce do Anthroposu a zpět vozit historický autobus, který zapůjčilo Technické muzeum v Brně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…