Moravské zemské muzeum slaví a připravuje novou stálou expozici

09.09.2017 18:08

V rámci oslav dvou století existence Moravského zemského muzea bude v Dietrichsteinském paláci – zatím mimořádně – otevřena nová stálá expozice o novodobých dějinách Moravy či výstava o dějinách sběratelství. Jubileum připomenou také v Památníku Leoše Janáčka, Paláci šlechtičen a v Anthroposu.

Moravské zemské muzeum slaví a připravuje novou stálou expozici
Foto: mzm.cz
Popisek: Moravské zemské muzeum - logo

Slavit dvě stě let od svého založení v červenci 1817 začalo Moravské zemské muzeum už před rokem – od září 2016 až do konce letošního roku postupně prezentuje v Sále Karla Valocha v Dietrichsteinském paláci svá jednotlivá oddělení, momentálně Oddělení dějin hudby (do 10. 9.).

Dárek sobě i návštěvníkům nadělilo muzeum v podobě nové stálé expozice, nazvané Středoevropská křižovatka: Morava ve 20. století. Je rozdělena do deseti tematických okruhů, zahrnuje období zhruba od sklonku 19. století po vstup naší země do Evropské unie a snaží se komplexně pojmout politické, kulturní a sociální dějiny Moravy i ve středoevropském kontextu. Podílelo se na ní 25 historiků nejen z MZM, ale i z Masarykovy univerzity, JAMU a dalších institucí, jejichž cílem je přiblížit návštěvníkům moderní dějiny také moderní formou.

„Hojně se zde pracuje s pestrou a různorodou grafikou a dotykovými monitory. Expozici budou tvořit zajímavé scénické stavby a budou se zde promítat filmové dobové záběry. Součástí projektu je i devět komiksově zpracovaných příběhů od výtvarnice Lucie Lomové, která je také autorkou portrétů čtyřiceti významných moravských osobností 20. století,“ popsala Eva Pánková a dodala, že jistě největším vystavovaným předmětem bude originální práškovací letoun Zlín Z-37 Čmelák.

Do počátků muzea a muzejnictví přenese návštěvníky i nová výstava v Dietrichsteinském paláci s výmluvným názvem Chvála sběratelství: 200 let služby moravské kultuře a vědě. Prostor k prezentaci dostanou v paláci také dvě největší paměťové instituce Kraje Vysočina – Muzeum Vysočiny Jihlava a Muzeum Vysočiny Třebíč. A pozadu nezůstanou ani další prostory muzea. Památník Leoše Janáčka ožije klavírním vystoupením Patrika Červáka, v Paláci šlechtičen vystoupí Slovácký krúžek a v Pavilonu Anthropos zazní pravěké hudební nástroje. Z centra města – z Rašínovy ulice – bude zájemce do Anthroposu a zpět vozit historický autobus, který zapůjčilo Technické muzeum v Brně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…