Moravskoslezský hejtman Novák ocenil handicapované umělce

11.12.2015 12:36

Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák, náměstek hejtmana pro kulturu a sociální záležitosti Svatomír Recman a krajská zastupitelka, předsedkyně výboru pro kulturu a památky Kateřina Chybidziurová včera předali ocenění zdravotně postiženým lidem za jejich uměleckou činnost.

Moravskoslezský hejtman Novák ocenil handicapované umělce
Foto: Moravskoslezský kraj
Popisek: Hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák

Cena hejtmana Moravskoslezského kraje je každoročně udělována u příležitosti Mezinárodního dne zdravotně postižených autorům literárních, publicistických, zpravodajských a dalších děl, která přispívají k poznání problémů občanů se zdravotním postižením a podporují myšlenku jejich společenské integrace. V letošním XII. ročníku soutěže, do kterého bylo přihlášeno 23 děl, bylo mezi tři vítěze rozděleno 50 tisíc korun, dva handicapovaní umělci získali čestná uznání.

„Rád bych vyjádřil obdiv lidem, kteří i přes svůj handicap dokáží žít naplno a vytvářet pozoruhodná díla. Roznášet tak kolem sebe radost, povzbuzovat a inspirovat ostatní. Ukázat, že i zdravotně postižení lidé se mohou věnovat svým zálibám, setkávat se s přáteli, pracovat, žít způsobem života obvyklým pro své vrstevníky,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.

„V Moravskoslezském kraji tvoří občané se zdravotním postižením významnou skupinu, kvalifikované odhady tvrdí, že jde o deset procent obyvatel kraje. Pro zlepšení kvality jejich života a také jejich širší integraci do většinové společnosti máme zpracovaný dokument s názvem Moravskoslezský krajský plán vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením, který se snažíme realizovat,“ doplnil náměstek hejtmana pro kulturu a sociální záležitosti Svatomír Recman.

Letošní Cenu hejtmana Moravskoslezského kraje získala paní Adéla Šustrová za perokresbu Čtvero roční období, paní Věra Barová za obraz Lekníny a pan Vítězslav Suchý za dřevořezbu Mořský koník. Čestné uznání bylo uděleno panu Jiřímu Navrátilovi za dřevořezbu Delfín a paní Janě Surovcové za obraz V mámině náručí.

Součástí slavnostního předání cen byla vernisáž děl autorů se zdravotním znevýhodněním Svět podle nás, kterou v Galerii výtvarného umění v Ostravě zahájil ředitel galerie Jiří Jůza. Letos jsou tu představeny obrazy a reliéfy inspirované výstavou Stanislava Kolíbala. V rámci projektu Svět podle nás připravila Galerie výtvarného umění v Ostravě řadu vzdělávacích programů, umožňující „neobyčejná setkání“ pro děti nebo dospělé se zrakovým postižením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Cyklistická sezóna začíná

10:04 Policie ČR: Cyklistická sezóna začíná

Při dopravních nehodách zemřelo v loňském roce 39 cyklistů. 72% z usmrcených cyklistů nepovažovalo z…