Moravskoslezský kraj: Dětský domov v Radkově má novou břidlicovou střechu. A na zámeckou věž se vrátily hodiny

31.10.2023 7:34 | Tisková zpráva

Radkovský dětský domov sídlí v historické budově zámku Dubová, loni v říjnu začala oprava jeho střechy. Po roce prací je hotovo.

Moravskoslezský kraj: Dětský domov v Radkově má novou břidlicovou střechu. A na zámeckou věž se vrátily hodiny
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Zámek má novou střešní krytinu, musela se opravit i část konstrukce krovu. Zámecká věž je nově obložená dřevem a opět ji zdobí hodiny. Celou akci financoval Moravskoslezský kraj, který radkovský dětský domov zřizuje. 

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17075 lidí

Radkovský zámek je útočištěm pro opuštěné děti už od 60. let minulého století. Aktuálně je jeho zřizovatelem Moravskoslezský kraj. „Střecha barokního zámku vystavěného koncem 18. století už byla ve stavu, kdy byla rekonstrukce nevyhnutelná. Břidlicová krytina byla narušená, takže do zámku zatékalo, což mělo vliv i na kvalitu střech na nižších úrovních. Vlhkem trpěly i krovy, mnohé z nich byly napadeny houbou. Investice se tak vyšplhala až na zhruba 29 milionů korun, které ze svého rozpočtu zaplatil kraj,“ sdělil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania s tím, že zhotovitelem prací byla společnost KONSIT.

Investiční akce spočívala hlavně v obnově břidlicové střešní krytiny na historické části stavby, nezbytné byly i zásahy do konstrukce kovu napadené houbami, sanováno muselo být zdivo, které bylo s napadenými dřevěnými prvky v kontaktu. „Těší mě, že se zámek Dubová vrátily hodiny. Hodinová věž byla totiž před rekonstrukcí obložena břidlicí a hodiny zde nebyly. Historicky tam ale patří obložení dřevěné, do kterého byly v minulosti zasazeny hodiny. Díky rekonstrukci jsme vrátili věž do správné podoby, tedy s dřevěným obložením a dvěmi černými hodinovými ciferníky,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslav Kania a doplnil, že pro zvýšení odolnosti nové střechy je pod břidlicí na bednění celoplošně separační vrstva. Střecha má také nové kovové prvky, tedy střešní žlaby, okapy, sněhové zábrany i hromosvod. Nová jsou i střešní okna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…