Moravskoslezský kraj: I lidé v karanténě a izolaci mohou volit prezidenta

11.01.2023 12:39 | Tisková zpráva

Lidé v karanténě a izolaci kvůli covidu-19 mohou volit nového prezidenta ČR z auta na šesti místech Moravskoslezského kraje. Všechna takzvaná drive-in volební stanoviště se otevřela dnes v 8 hodin a svůj hlas v prvním kole prezidentské volby tam nemocní voliči mohou odevzdat do 17 hodin.

Moravskoslezský kraj: I lidé v karanténě a izolaci mohou volit prezidenta
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Hlasování na drive-inech zajišťují tříčlenné komise krajského úřadu. Samotné hlasování vypadá stejně jako v minulých letech – volič nevystoupí z vozidla, pouze přes okno prokáže totožnost, státní občanství a izolaci či karanténu kvůli covidu-19, popřípadě podepíše čestné prohlášení. Po zápisu do seznamu oprávněných voličů obdrží úřední obálku a podle potřeby i hlasovací lístky a z vozidla vhodí do volební schránky svůj hlas.

Drive-in stanoviště letos poprvé postavili krajští profesionální hasiči (HZS MSK). Jejich umístěním do krajských středních škol odpadla krajskému úřadu zdlouhavá administrativní činnost, například uzavření smluv na pronájem prostor.

Lidé s covidem, kteří ze závažných důvodů nemohou přijet ani na drive-in, mohou do zítřejších 20 hodin zdarma požádat krajský úřad na lince 800 023 800 o volbu do zvláštních přenosných volebních schránek. Do včerejšího večera o tento způsob prezidentské volby požádalo 9 lidí.

Sčítat hlasy voličů z drive-inu a odevzdané do přenosné volební schránky bude po uzavření volebních místností v sobotu 14. ledna sčítací komise krajského úřadu.

Přehled drive-in volební stanovišť najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.