Moravskoslezský kraj: Muzeum Těšínska hostí národní zahájení Festivalu muzejních nocí

18.05.2022 11:48 | Tisková zpráva

Muzeum Těšínska se zhostilo příprav letošního Národního zahájení XVIII. ročníku Festivalu muzejních nocí. Akce se uskuteční 20. května, program pro veřejnost začíná v 18 hodin v Historické budově Muzea Těšínska a na dalších více než 30 místech na obou stranách řeky Olše, v Českém i polském Těšíně.

Moravskoslezský kraj: Muzeum Těšínska hostí národní zahájení Festivalu muzejních nocí
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Festival muzejních nocí se za léta své existence stal velmi oblíbeným. I letos je jeho součástí několik akcí v Moravskoslezském kraji. Upozornit mohu na Mendelovskou muzejní a galerijní noc v Novém Jičíně (ZDE), akce v Galerii výtvarného umění v Ostravě a na frýdeckém zámku nebo na Muzejní noc v Muzeu nákladních automobilů Tatra (ZDE), která se v Kopřivnici uskuteční 3. června. Velmi mě těší, že se letos národní zahájení Festivalu muzejních nocí koná právě v našem Muzeu Těšínska. Připravený je opravdu bohatý program, do kterého se v Českém Těšíně zapojila řada kulturních institucí, kostely, ale i pivovar nebo kavárna,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo.

Ve spolupráci s Muzeem Těšínska se Muzejní noci v Českém Těšíně účastní Těšínské divadlo, městská knihovna, kavárna Avion, katolický a evangelický kostel, dobrovolní hasiči, diakonické a vzdělávací centrum, bude zpřístupněna původní budova Prochaskovy tiskárny nebo radnice. V polském Těšíně se do Muzejní noci zapojilo Muzeum Śląska Cieszyńskiego, Zámek Cieszyn, knihovna, pivovar, divadlo, archiv a spousta dalších. Vstup do všech objektů zdarma.

„Muzejní noc zahájíme přesně v 18 hodin před hlavním vchodem do Historické budovy symbolickým výstřelem z repliky historického děla, poté nás čeká vystoupení Folklorního souboru Slezan. Celá budova i dvůr se budou hemžit řemeslníky a živnostníky provozující svůj um v 17.–19. století. Zájemci budou moci prohlédnout muzejní knihovnu a běžně nepřístupný depozitář v podzemí. Samozřejmostí jsou komentované prohlídky expozice,“ nastínil program Muzejní noci ředitel Muzea Těšínska Zbyšek Ondřeka.

Organizace Festivalu muzejních nocí se každoročně ujímá Asociace muzeí a galerií České republiky, a. s., ve spolupráci s ministerstvem kultury a dalšími subjekty. Festival zastřešuje aktivity muzeí a galerií, které návštěvníkům kromě prohlídek stálých expozic a aktuálních výstav nabízí řadu doprovodných programů. Do letošního ročníku pořádaného ve dnech 20. května až 11. června se přihlásilo rekordních 592 institucí ve 176 městech.

Bližší informace najdete ZDE a ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…