Moravskoslezský kraj: Návštěvníci Sovince mohou v letošní sezóně nahlédnout i do podzemí

06.04.2016 16:20

Zájemci o prohlídku hradu Sovinec na Bruntálsku mohou od soboty 2. dubna poprvé projít unikátní částí podzemní chodby, která byla dosud veřejnosti nepřístupná.

Moravskoslezský kraj: Návštěvníci Sovince mohou v letošní sezóně nahlédnout i do podzemí
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Podzemní prostory dlouhé 82 metrů se dočkaly opravy za zhruba 5,5 milionu korun. Moravskoslezskému kraji se na projekt podařilo získat 4,6 milionů korun z evropských peněz, zbytek doplatil kraj ze svého rozpočtu. Hrad Sovinec je ve správě krajské příspěvkové organizace Muzeum v Bruntále.

Obnovou prošla nejen část doposud zavalené chodby ze 17. století, ale také hradní příkop a část barokního opevnění. „Díky těmto opravám vznikl nový návštěvnický okruh, kdy mohou turisté pohodlně vstoupit z hradního příkopu do osvětleného podzemí s vydlážděnou cestičkou a studnou. Věřím, že zpřístupněná chodba ještě hrad ještě více zatraktivní a přivede do našeho regionu další návštěvníky na některou z řady akcí, které se na hradu pravidelně konají - ať už jde o jarmarky, rytířské souboje nebo zábavný program pro rodiny s dětmi,“ říká Ivan Strachoň, náměstek hejtmana MSK pro investice a cestovní ruch.

„Opravena byla také východní terasová i západní příkopová zeď. Nový návštěvnický okruh je dlouhý zhruba 1000 metrů, umožňuje návštěvníkům prohlédnout si vnitřní i vnější opevnění a navazuje na vnitřní okruh s prohlídkou interiérů. Vede z předhradí do příkopu a do podzemní chodby, poté přes příkop do západního parkánu, Velké bašty a předsunuté bašty zvané Kočičí hlava. Končí na čtvrtém hradním nádvoří,“ upřesňuje Ľubica Mezerová z Muzea v Bruntále.

Hrad Sovinec je pro veřejnost otevřen od dubna do konce října.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

7:02 ÚOHS: Frutu Podivín kupuje společnost CE FMCG, ÚOHS fúzi povolil

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…