Moravskoslezský kraj: Ocenění Knihovnická K2 letos putuje do Raškovic

07.10.2022 12:08 | Tisková zpráva

Soutěž Knihovnická K2 už osmým rokem oceňuje v sudém roce nejlepší knihovníky, v lichém roce nejlepší knihovny Moravskoslezského kraje. V letošním roce si hlavní cenu převzala paní Marie Zemanová z Místní knihovny v Raškovicích.

Moravskoslezský kraj: Ocenění Knihovnická K2 letos putuje do Raškovic
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Práce knihovníka není jen o péči o knižní fond knihovny, je také o komunikaci. Dobrý knihovník umí s lidmi mluvit, má talent navazovat vztahy a propojovat místní čtenáře. Má velký podíl na utváření komunitního života zvláště v malých obcích, kde knihovna bývá místem mezigeneračního setkávání. Jsem velmi rád, že již poosmé můžeme vyzdvihnout ty, kteří si za svou píli a obětavou práci toto ocenění určitě zaslouží,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo s tím, že letos bylo v našem regionu na ocenění nominováno 13 knihovnic a knihovníků.

Na prvním místě se umístila paní Marie Zemanová z Raškovic za jedinečný přínos v udržování povědomí o historii, etnografii a nářečí regionu. Druhé místo získala paní Barbora Škrbelová Krátká z Místní knihovny Jiříkov za významný podíl na obnovení činnosti knihovny a její zdařilou proměnu na komunitní centrum obce. Třetí příčku pak obsadila paní Blanka Klouzalová za utváření knihovny jako komunitního centra, oživení spolkového života a udržování historického povědomí v obci Závada. Všechny tři oceněné si odnesly finanční dar v hodnotě 25 tisíc, 15 tisíc a 10 tisíc korun.

Soutěž Knihovnická K2 pořádá Moravskoslezský kraj ve spolupráci s Moravskoslezskou vědeckou knihovnou v Ostravě. Vítěze vybírala komise složená ze zástupců Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě, pověřené knihovny a zástupce výboru pro kulturu a památky Moravskoslezského kraje. Komise se zaměřovala na nadstandardní aktivity spojené s řízením a modernizací veřejné knihovny nebo její pobočky, za realizaci mimořádných nebo výjimečných činností v oblasti knihovnictví anebo za mimořádný přínos v oboru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…