Moravskoslezský kraj: Robotika a robot ti tyká - projekt spolupráce Interreg

27.09.2019 13:52

Díky dobře fungující spolupráci příhraničních regionů České republiky a Slovenska získaly podporu další zajímavé přeshraniční projekty. Programy Interreg vznikly na popud Evropské unie, aby podpořily spolupráci mezi jednotlivými členskými státy. V oblasti školství získaly z evropské kasy celkem přes 20 milionů korun 4 česko-slovenské projekty, kterých budou účastnit krajské školy.

Moravskoslezský kraj: Robotika a robot ti tyká - projekt spolupráce Interreg
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Podpora Evropské unie je jedním z klíčových zdrojů financování nejrůznějších projektů. Jsem rád, že se projektům z našeho kraje daří evropské prostředky vybojovat. Za vším stojí precizní příprava a hlavně chuť zvyšovat úroveň školství, zdravotnictví nebo například sociálních služeb,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro evropské projekty Jan Krkoška a dodal, že 4 projektů zaměřených na podporu vzdělávání se zúčastní 4 krajem zřizované střední školy.

Přes pět a půl milionu korun využije krajská Střední odborná škola v Jablunkově společně s trnavskou Střední odbornou školou automobilovou, podobnou částku budou mít k dispozici na inovace ve vzdělávání v oblasti IT ostravská Střední škola teleinformatiky a Stredná priemyselná škola informačných technológií v Kysuckém Novém Mestě. Na společné přeshraniční projekty získají z Evropy téměř 5 milionů korun frýdeckomístecká Střední odborná škola a Stredná odborná škola strojnícka Považská Bystrica. Necelých pět milionů pak využije Wichterlovo gymnázium v Ostravě společně s Gymnáziem Antona Bernoláka v Námestovu na projekt „Robotika… a robot ti tyká“.

„Díky těmto projektům získají středoškoláci cenné zkušenosti z partnerských škol. Prostředky budou využity na výměnné pobyty, ale i na nákup potřebného vybavení pro zvýšení úrovně výuky. Zkušenosti si budou moci vyměňovat i učitelé. Je určitě dobře, že se budou partnerské školy navzájem inspirovat,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jan Krkoška.

V sociální oblasti získal podporu projekt, který společně připravil Moravskoslezský a Žilinský kraj. Jeho cílem je inovovat vzdělávání zaměstnanců sociálních zařízení. „Lidé, kteří působí v sociálních službách, pracují často v psychicky velmi náročném prostředí. Jejich práce bývá namáhavá nejen fyzicky, ale i duševně. Školení, workshopy a konference, které pracovníky čekají, mají například pomoci předcházet syndromu vyhoření nebo je naučit řešit nejrůznější náročné situace. Pečovat o seniory, těžce postižené nebo nemohoucí je jistě mnohdy vyčerpávající. Věřím, že projekt zaměstnance v sociálních zařízeních posílí a namotivuje,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jan Krkoška a doplnil, že z tohoto projektu Moravskoslezský kraj využije 600 tisíc korun.

Všechny výše zmiňované projekty schvaloval Společný monitorovací výbor programu přeshraniční spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika. Na zářiovém setkání bylo také slavnostně stvrzeno pokračování programů přeshraniční spolupráce Interreg i v budoucím programovém období v letech 2021 – 2027.

Memorandum o spolupráci mezi příhraničními regiony České republiky, Polska a Slovenska podepsali ministryně pro místní rozvoj České republiky Klára Dostálová, místopředsedkyně vlády a ministryně zemědělství a rozvoje venkova Slovenské republiky Gabriela Matečná a ministr investic a rozvoje Polské republiky Jerzy Kwieciński.

„Podpis memoranda zahájil přípravu dalších dvoustranných programů Evropské územní spolupráce. Jsem přesvědčený, že je přeshraniční spolupráce nesmírně přínosná pro všechny zúčastněné. Proto mě těší, že budeme v úspěšně nastavené práci pokračovat i nadále,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje Jan Krkoška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…