Moravskoslezský kraj: S novým školním rokem začínají i důležité investice do školských zařízení

01.09.2020 15:16

Nová sportoviště, moderní dílny, zateplení budov, ale i kompletní rekonstrukce. Moravskoslezský kraj také v novém školním roce ve školách proinvestuje miliony. V tomto týdnu začínají práce na atletickém oválu karvinského gymnázia, v Opavě se zahájí další etapa rekonstrukce Školního statku.

Moravskoslezský kraj: S novým školním rokem začínají i důležité investice do školských zařízení
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Kvalitní vzdělávání se bez investic neobejde. Kromě nejrůznějších projektů a vzdělávacích programů kraj financuje také rekonstrukce či výstavby školských objektů. Moderní a komfortní zázemí pomáhá zkvalitnit a zatraktivnit výuku, proto bude Moravskoslezský kraj i v novém školním roce pokračovat ve významných investicích,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny a doplnil, že kromě rozsáhlých rekonstrukcí nebo budování nových objektů kraj průběžně investuje i do celé řady stavebních akcí charakteru údržby, jako jsou například opravy střech, vnitřních instalací nebo sociálních zařízení.

Žáci i pedagogové Gymnázia Karviná se mohou těšit na moderní venkovní sportoviště, které jim bude k dispozici ještě tento podzim. „Právě dnes začíná rekonstrukce atletického oválu, která si z krajské pokladny vyžádá 8,7 milionu korun. Na začátku listopadu by mělo být vše hotovo, bude se rekonstruovat škvárová běžecká dráha, fotbalové hřiště a nově se vybudují workoutové hřiště, plochy pro skok do dálky a vrh koulí, ale i pro rozcvičování. Použity budou moderní umělé sportovní povrchy, které zvýší bezpečnost a budou velmi jednoduché na údržbu,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania s tím, že zhotovitelem rekonstrukce sportoviště je společnost Pavlacký s.r.o.

Na začátku září pak začne další etapa prací na Školním statku v Opavě. Za celkem 39 milionů korun vznikne sklad zemědělské techniky a v jižní části bývalého kravína nové výukové středisko. Ve školním roce 2020/2021 budou pokračovat probíhající stavby, například rekonstrukce Polského gymnázia v Českém Těšíně, rekonstrukce dílen průmyslovky v Ostravě-Vítkovicích nebo výstavba nových dílen pro Střední odbornou školu Frýdek-Místek. Kraj bude pokračovat také ve snižování energetické náročnosti školských budov. Výměna oken i dveří a zateplování tak čeká opavské Mendelovo gymnázium. Celý projekt přijde na 37,5 milionu korun a bude spolufinancovaný z evropských zdrojů.

„V tomto školním roce bude dokončena příprava důležité rekonstrukce sportovní haly frýdecko-místecké Střední průmyslové školy a Obchodní akademie. Díky přístavbě získá hala potřebné zázemí pro sportovce i diváky a nové skladovací prostory. Součástí investice za celkem 63 milionů korun budou i venkovní úpravy, tedy rekonstrukce silnice, vybudování parkoviště a zatravnění,“ řekl náměstek hejtmana kraje Jaroslav Kania a dodal, že se venkovní areál bude za téměř 15 milionů korun upravovat i u Gymnázia Josefa Božka v Českém Těšíně, kde práce navážou na dokončenou výstavbu nové tělocvičny.

Moravskoslezský kraj zřizuje kromě středních a uměleckých škol také speciální základní školy. „Opravdu velká a významná investice čeká základní školu v Opavě na Havlíčkově ulici, kde chodí děti s vadami řeči nebo se zrakovým postižením. Koncem školního roku začne obsáhlá rekonstrukce budovy na Praskově ulici, kam se základní škola po rekonstrukci přestěhuje. Díky tomu se zlepší podmínky pro výuku dětí, které vyžadují specializovanou péči. V doposud nevyužitém podkroví budovy vznikne vestavba internátu a pedagogického centra, počítá se i s venkovními úpravami a řešením sportoviště,“ řekl náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny a doplnil, že náklady stavební části jsou odhadovány na 180 milionů korun. „Věřím, že se nám potřebné finanční prostředky podaří zajistit tak, aby byla rekonstrukce základní školy hotová v roce 2023,“ uzavřel náměstek hejtmana kraje Stanislav Folwarczny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…