Moravskoslezský kraj: Za peníze z EU přibudou cyklostezky, lávka přes řeku, opraví se silnice i hrad

07.07.2020 15:02

Díky evropským penězům z programu přeshraniční spolupráce Interreg mezi Českou a Slovenskou republikou, které vyjednal Moravskoslezský kraj, bude zrekonstruovaná silnice, postaví se nové cyklostezky a další infrastruktura na Cyrilometodějské stezce. Zkvalitní se tak přístup a bezpečnost kulturních památek v česko-slovenském pohraničí.

Moravskoslezský kraj: Za peníze z EU přibudou cyklostezky, lávka přes řeku, opraví se silnice i hrad
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Přes 3,5 milionu eur získal Moravskoslezský kraj coby vedoucí partner ve spolupráci s Žilinským samosprávným krajem a obcí Strečno v přeshraničním programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika na projekt, který rozvíjí a pečuje o dopravní infrastrukturu a kulturní dědictví v příhraničním regionu.

„Do dvou let tak v Moravskoslezském kraji bude zrekonstruována 4,3kilometrová silnice spojující obce Krásnou a Pražmo (III/48414) na Frýdecko-Místecku za zhruba 2,5 milionu eur. Evropská unie a český stát na rekonstrukci přispějí téměř 2,3 milionu eur. Žilinský samosprávný kraj ve své části projektu postaví cyklostezku v délce zhruba 2,2 kilometru, která spojí Hrad Budatín s Hradem Strečno. A zrekonstruuje věžovou bránu strečnovského hradu, který je slovenskou národní kulturní památkou. I v tomto případě většinu nákladů, které dosáhnou necelých 553 tisíc eur, hradí Evropská unie a Slovenská republika. Přispějí téměř 525 tisíc eur,“ uvedl náměstek moravskoslezského hejtmana pro cestovní ruch a regionální rozvoj Jan Krkoška.

Dodal, že obec Strečno za příspěvek Evropské unie a ze slovenského státního rozpočtu ve výši zhruba 713,5 tisíc eur zrekonstruuje lávku pro pěší přes řeku Váh a také část cyklostezky včetně parkoviště. Celkové náklady na tuto investiční akci přesáhnou 751 tisíc eur.

„V této výzvě uspěl se žádostí o poskytnutí podpory nejen Moravskoslezský kraj, ale také obec Hrčava. Do kategorie zásobníku projektů, tj. náhradních projektů, pak byl zařazen projekt Mikroregionu Slezská Harta,“ řekl náměstek hejtmana Jan Krkoška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…