Moravskoslezský kraj odstartoval projekt, který má zastavit odliv lidí z regionu

21.07.2017 11:00

Zastavit odliv lidí z regionu, podpořit migraci zaměstnanců tak, aby firmy měly dostatek kvalifikovaných pracovníků. To je cíl pilotního projektu Zaměstnanecká mobilita, který rozjíždí Moravskoslezský kraj. Memorandum o spolupráci při jeho realizaci dnes (21. 7.) podepsali náměstek hejtmana Jakub Unucka, primátoři Karviné a Havířova Tomáš Hanzel a Jana Feberová a starosta Orlové Tomáš Kuča.

Moravskoslezský kraj odstartoval projekt, který má zastavit odliv lidí z regionu
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

„Spojujeme nyní síly s Karvinou, Havířovem a Orlovou a začínáme dělat konkrétní kroky pro to, aby zejména mladí, vzdělaní lidé neodcházeli za prací jinam, ale našli uplatnění a dobré podmínky k životu v Moravskoslezském kraji. Atraktivní zaměstnání lidem musejí nabídnout hlavně podnikatelé, města a obce pak všechno kolem - kvalitní dopravu, dostupné bydlení, školy, školky, služby,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka.

Moravskoslezský kraj proto ve spolupráci s městy Karvinou, Havířovem a Orlovou spouští pilotní projekt Zaměstnanecká mobilita. Ten umožní lidem, kteří žijí v oblastech s nejvyšší nezaměstnaností, dojíždět do práce mimo bydliště zadarmo.

„Zaměstnavatelé si stěžují, že nemohou najít dostatek zaměstnanců, protože lidem se nevyplatí dlouho a draze cestovat. Kvůli dojezdové vzdálenosti a hlavně cenám za dopravu odmítají jejich pracovní nabídky a raději se stěhují za prací jinam,“ vysvětlil náměstek hejtmana Jakub Unucka. Kraj, města a obce tak přicházejí o své obyvatele, a zejména o obyvatele, kteří tvoří vysokou přidanou hodnotu práce.

V rámci projektu Zaměstnanecká mobilita zaplatí Moravskoslezský kraj 300 ročních karet ODIS, které stejným dílem rozdělí mezi Karvinou, Havířov a Orlovou. Na radnice těchto měst se pak mohou žadatelé o bezplatné cestování do zaměstnání v rámci celého kraje a do krajské metropole Ostravy obracet. Náklady na projekt překročí 1,5 milionu korun.

Rozhodnutí vedení Moravskoslezského kraje představitelé Karviné, Havířova i Orlové vítají. „Samotné firmy mají omezené možnosti, jak své zaměstnance motivovat levným bydlením, dotacemi na dopravu, nebo rekvalifikačními kurzy. Tomu ale můžeme pomoci my, kraj i stát a bude dobře, když budeme spolupracovat a své postupy koordinovat. Proto iniciativu vítáme,“ konstatoval primátor Karviné Tomáš Hanzel s tím, že Karviná především nabízí dobré podmínky k životu. „U nás je o něco levnější bydlení než například v Ostravě, přitom dojíždění zabere minimum času. Podmínky k životu jsou v Karviné přitom velmi dobré, je tu vše, co člověk potřebuje. Zakládáme si i na tom, že Karviná má opravdu nadstandardní volnočasové možnosti, do této vybavenosti jsme investovali doslova stovky miliónů korun. Město samo má dost míst ve školkách i v základních školách a fungují u nás jesle pro nejmenší děti. Jsou tu střední i vysoké školy,“ upozornil primátor Karviné Tomáš Hanzel.

„Máme zájem nalákat mladé lidi do Havířova a udržet si zde absolventy středních a vysokých škol. V Havířově máme dostupné bydlení, místo ve školkách i školách. Město má strategickou polohu vůči ostatním městům a velmi dobrou dopravní dostupnost,“ uvedla primátorka Havířova Jana Feberová.

„Považuji to za první krok ve společném úsilí kraje a našich měst udržet zejména mladé lidi v našich městech a zároveň je přilákat. Snažíme se čerpat z jedné z konkurenčních výhod, a to snadné dosažitelnosti z okolních měst a snadné nabídky bydlení, služeb a dalších aktivit. Věřím, že to pomůže i našemu kraji v zaměstnanosti a pracovní mobilitě,“ řekl starosta Orlové Tomáš Kuča.

Na projektu se spolupodílí také společnost RESIDOMO - nabízí slevy nájemního bydlení na Karvinsku - jak pro nové zaměstnance zapojených firem, tak pro čerstvé absolventy škol. „Obě cílové skupiny jsme připraveni podpořit startovacím nájmem, tedy až padesátiprocentní slevou v prvním, třicetiprocentní slevou v druhém a patnáctiprocentní slevu v třetím roce. Hlavními podmínkami pro dosažení této slevy je mimo jiné získání trvalého bydliště v Karviné, Havířově či Orlové, s výjimkou absolventů, a uzavřený nebo platný pracovní poměr se zaměstnavatelem v rámci kraje,“ mluvčí společnosti RESIDOMO Kateřina Piechowicz.

„Vážíme si toho, že do projektu vstoupil také největší poskytovatel bydlení v této oblasti. Věřím, že se připojí i ostatní poskytovatelé služeb s nabídkou svých benefitů,“ vyzývá náměstek hejtmana Jakub Unucka.

  • V rámci Moravskoslezského kraje dojíždí za prací 84,1 % jeho obyvatel.
  • Největšími centry dojíždění jsou Ostrava, Frýdek-Místek a Karviná.
  • V regionu dochází k výraznému úbytku počtu obyvatel – přirozený pokles a zejména migrace. Moravskoslezský kraj je v tomto ohledu nejvíce zasažen v rámci celé České republiky.
  • Mezi roky 2000 a 2014 poklesl počet obyvatel MSK o zhruba 60 tisíc (- 4,7 %).
  • Největší pokles počtu obyvatel (období 2004 až 2014) zaznamenala města Havířov (-9 393), Karviná (-7 805), Orlová (-4 352).
  • Tato města jsou zároveň místy s nejvyšší mírou nezaměstnanosti: Karviná (13,9 %), Orlová (12,2 %), Havířov (11,9 %).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…